Wat is tabak?

Cultuur
Stapel sigaretten

Tabak is een product dat afkomstig is van de tabaksplant. Het wordt vooral gebruikt in sigaretten, maar je kan het ook kauwen of snuiven. In Nederland is het verboden tabak te verkopen aan personen onder de achttien jaar oud.

Indianen

Oorspronkelijk komt tabak uit Zuid-Amerika. Indianen gebruikten de tabaksplant vooral als medicijn. Bijvoorbeeld bij slangenbeten. Ook rookten ze het plantje, omdat de rook ervoor zou zorgen dat ze in contact zouden komen met het bovennatuurlijke. De eerste Europaan die in contact kwam met het plantje was Christoffel Columbus.

Luxe

Langzaam verschoof het gebruik van tabak als medicijn naar tabak als luxe product. Vooral in Engeland werd het roken van tabak populair. Het werd zelfs zo populair dat voor een tijdje tabak werd gebruikt als betaalmiddel! Tegenwoordig wordt er steeds minder gerookt. Het is gevaarlijk voor je gezondheid. Bovendien is het verslavend.

Verslavend

Tabak bevat het stofje nicotine wat enorm verslavend is. Als je er eenmaal mee begint is het heel moeilijk om te stoppen. Vooral sigaretten vormen een groot probleem. Om mensen bewust te maken van het gevaar staan er sinds een paar jaar smerige afbeeldingen op de verpakkingen van sigaretten en tabak.