Waarom heeft een spaarpot vaak de vorm van een varken?

Cultuur
Aflevering 1

Vroeger

Vroeger hadden veel mensen dieren bij hun huis lopen: kippen voor de eieren, een koe of een geit voor de melk, een schaap voor de wol, een paard om op te rijden. Ook varkens werden veel aan huis gehouden.

Lastig karweitje

Varkens zijn een van de weinige dieren die mensen alleen voor het vlees houden. Een varken geeft natuurlijk geen eieren, en varkens melken is een lastig karweitje. Een varken werd als jonge big gekocht en daarna langzaam vetgemest. Daarvoor spaarden mensen het hele jaar door voedsel op (varkens zijn alleseters dus alleen gras eten is niet genoeg).

Vetmesten

Door al dat vetmesten groeide de big uit tot een lekker vet varken. Aan het einde van het jaar, als er minder eten van het land kwam, werd het vette varken geslacht. Dat leverde een lekker maaltje op.

Beetje geld

Een spaarpot werkt net als het varken dat mensen aan huis hielden. Het hele jaar door zet je kleine beetjes geld opzij voor het moment dat je het geld goed kunt gebruiken. Daarom wordt een spaarpot vaak in de vorm van een varken gemaakt.

Wist je dat spaarvarkens vroeger geen manier hadden om het geld eruit te halen? Je moest het varken kapot slaan om je geld te krijgen.