Wat is Chanoeka?

Cultuur
Een kandelaar speciaal voor het feest

Dit is een Joods feest en wordt elk jaar gevierd in de maand december. Het is een belangrijke dag voor de Joden. Tijdens het feest herdenken de Joden een belangrijke gebeurtenis. Het wordt ook wel het lichtjesfeest genoemd. Dit met een bijzondere reden, omdat je tijdens dit feest elke dag een kaarsje aansteekt. In totaal 9 kaarsjes.

De tempel

We gaan even terug in de tijd naar de stad Jeruzalem. Het verhaal is meer dan tweeduizend jaar oud! In die tijd hadden de Grieken de macht in de stad Jeruzalem. Ze hadden geen respect voor de gewoontes die de Joden gewend waren. De Grieken offerden een varken op het altaar in de tempel van Jeruzalem. Een varken is een onrein dier volgens de Joden en het is daarom ook een schande dat zoiets kon in de tempel van Jeruzalem.

Het wonder

Maar na een tijdje kwamen de Joden in opstand. De Grieken werden verjaagd en de Joden hadden de tempel weer voor eigen gebruik. Voor de heropening van de tempel gebruikte men lampenolie om de grote kandelaar in de tempel te laten branden. Alleen de lampenolie bleek niet genoeg voor de inwijding. Althans dat dacht men, want door een wonder bleef het kaarsje maar liefst acht volle dagen branden. Zo hadden ze net genoeg tijd om nieuwe olie te maken. De tempel kon weer worden gebruikt volgens de gewoontes van de Joden.

In het kort: de Joden herdenken tijdens het feest Chanoeka de bevrijding van de heilige tempel in Jeruzalem.

Een kandelaar speciaal voor het feest

Kaarsjes

Tijdens Chanoeka is het een gewoonte om een speciale kandelaar aan te steken met daarin negen kaarsjes. In het midden zit de aansteekkaars en die brandt het hele feest. Iedere dag gaat een nieuw kaarsje aan. Net zo lang totdat alle kaarsjes branden. De kaarsen staan symbool voor het wonder. Het wonder duurde namelijk acht dagen lang. Het is een echt familiefeest met vele lekkere hapjes, leuke cadeautjes en met lofgezang.