Wat is Driekoningen?

Cultuur
Driekoningen

Heb jij wel eens Driekoningen gevierd? Vergeleken met Kerst, Sinterklaas en Pasen is het natuurlijk niet zo'n bekende feestdag. Wat is Driekoningen eigenlijk?

Ster

Driekoningen, of Drie Wijzen Uit Het Oosten, valt op 6 januari en wordt zowel door protestanten als door katholieken gevierd. Volgens het verhaal kwamen de drie wijzen vanuit het Oosten naar Jeruzalem, omdat ze een ster hadden gezien. Hieruit maakten zij op dat de langverwachte, ware Koning der Joden was geboren.

Niet-Joden

De drie koningen staan, volgens een legende, symbool voor de niet-Joden aan wie de Heer wordt geopenbaard. Sommige bronnen noemen ze bij naam: Caspar, Melchior en Balthasar. Zij zouden ieder een werelddeel vertegenwoordigen. De jonge Balthasar kwam uit Azië, de oude grijze Melchior kwam uit Europa en de donkere Caspar kwam uit Afrika.

Wierook, mirre, goud

De drie wijzen kwamen niet met lege handen! Zij namen voor het pasgeboren kindje wierook, mirre en goud mee. Goud was het symbool voor koningen, wierrook stond voor zijn goddelijke afkomst en met de mirre werd aangegeven dat dit kindje zou lijden in zijn leven. Er wordt gezegd dat je voor Driekoningen de kerstboom moet opruimen. Na 6 januari zou kerstversiering ongeluk brengen!

Wist je dat?

- In Spanje lijkt Driekoningen op Sinterklaas. Kinderen krijgen dan cadeautjes en snoep.