Top tien hoogste standbeelden

Cultuur
Het grote standbeeld Ushiku Daibutsu

Als je denkt aan grote standbeelden, dan denk je al snel aan het vrijheidsbeeld in New York. Maar deze valt in het niet vergeleken met de grootste standbeelden ter wereld. Willem Wever heeft de tien hoogste standbeelden op een rij gezet.

10. Grote boeddha bij Lingshan

Dit beeld staat bij de Longshan berg in het oosten van China. Het staat bovenaan een trap van 99 treden. Het is gemaakt van brons en is 88 meter hoog! Het is een standbeeld van Amitabha Boeddha.

Het standbeeld van Peter de Grote op zijn schip

9. Grote boeddha van Thailand

De grote Boeddha van Thailand is een opvallende verschijning. Hij is 92 meter hoog en 63 meter wijd. Het beeld is van beton, maar is volledig goud geverfd, waardoor hij nog meer in het oog springt. Het staat in Ang Thong in Thailand. Kun je het je voorstellen, een gouden beeld van bijna 100 meter hoog?!

8. Beeld van Peter de Grote

Peter de Grote was van 1682 tot 1725 de tsaar van Rusland. Zijn beeld staat in de Russische hoofdstad Moskou, aan oever van de rivier de Moskva. Het is een afbeelding van tsaar Peter de Grote aan boord van zijn schip. Het is gebouwd ter ere van 300 jaar Russische marine die door Peter de Grote is opgericht. Hij werd gebouwd in 1997 en is 96 meter hoog. Dat vereren van Peter de Grote is dus wel gelukt!

7. Sendai Daikannon

De Sendai Daikannon staat in de Japanse stad Sendai. Het is een beeld van Guanyin. Zij is één van de populairste bodhisattva’s. Dat zijn in het boeddhisme wezens die streven naar verlichting. Gaaf aan dit beeld is dat je er in kan en dat er een lift in zit. Met die lift kun je naar de top op 100 meter hoogte. Het is gebouwd door een rijke zakenman om de belasting te ontduiken.

6. Keizers Yan en Huang

Deze sculptuur is gemaakt ter ere van twee Chinese keizers: Keizer Yan Di en Huang Di. Dit waren twee van de eerste keizers van China. Het beeld is uitgehakt uit een berg die langs de Gele Rivier staat. In totaal is het 106 meter hoog en het heeft 20 jaar gekost om het uit te hakken.

5. Sanya’se Guanyin der Zuidelijke Zee

Dit is een bijzonder beeld van Guanyin. Dezelfde figuur als van nummer zeven. Het staat in zee voor de kust van het eiland Hainan in de Zuid-Chinese zee. Vanaf het eiland gaat er een brug naartoe. Het beeld heeft drie kanten met ieder een eigen gezicht. Een gezicht kijkt naar het binnenland en de andere twee naar de zee. Deze gezichten betekenen een zegen voor China en voor de rest van de wereld.

4. Ushiku Daibutsu

Het boeddhisme is de officiële religie van Japan. Het is dan ook geen verrassing dat Japan net als veel andere Aziatische landen een groot standbeeld van een boeddha heeft. Dit beeld staat in de stad Ushiku en stelt de boeddha Amitabha voor. Het is 110 meter hoog en weegt meer dan 4000 ton. Het heeft drie verdiepingen die als heilig gezien worden.

3. Laykyun Setkyar

Nog een Boeddha, alleen deze staat in Myanmar. Dat is een land dat ligt in Zuidoost Azië. Deze boeddha heet Gautama Boeddha. Hij heeft 27 verdiepingen die je kan bereiken met een speciale lift. Voor het beeld ligt ook nog een andere boeddha op de grond. Rond het beeld is ook nog een park aangelegd. De Laykyun Setkyar gebouwd tussen 1996 en 2008 en is 116 meter ook.

Het grootste standbeeld ter wereld, van Vallabhbhai Patel

2. De grote boeddha van Lushan

Het op een na hoogste standbeeld ter wereld staat in het Lushan district in China. De Chinese regering heeft het beeld laten bouwen als reactie op het verwoesten van Boeddha beelden in Afghanistan. Dit werd gedaan door de Taliban. Het beeld is een afbeelding van Vairocana Boeddha. Het standbeeld is gemaakt van goud, koper en staal en is 128 meter hoog.

1. Standbeeld van de eenheid

In 2018 werd dit standbeeld onthuld. Het staat in India en is een afbeelding van Vallabhbhai Patel. Hij was een van de leiders in de strijd om onafhankelijkheid tegen Engeland. Het beeld is 182 meter hoog en 240 meter als je de basis meerekent! Het beeld kostte 500 miljoen dollar en staat op een klein eilandje. Er is veel kritiek op de bouw geweest, want het eiland waar het beeld staat was een heilige plek. Bovendien is er veel natuur aangetast om het beeld te maken.

Bronnen: NOS, AlleTop10Lijstjes, WorldAtlas, The Mysterious World, Orange Smile