Wat is er bijzonder aan de roze wipwap op de grens tussen Mexico en de VS?

Cultuur
De wipwap in Mexico (Foto: ANP)

Bij de grens tussen Mexico en de VS is het druk. Misschien heb je het wel voorbij zien komen op het nieuws. Duizenden kinderen zijn gevlucht naar de VS, omdat het in sommige landen niet altijd even veilig is. Twee jaar geleden bouwde kunstenaar Ronald Rael een knalroze wip op de grens tussen Mexico en de VS. Lees hier alles over die bijzondere wipwap.

Kunstenaar Ronald Rael bouwde een knalroze wip op de grens tussen Mexico en de VS. Het kunstproject werd meteen wereldnieuws! Waarom is dit kunstproject zo bijzonder?

President Trump

Je hebt vast wel eens gehoord over de muur die de Amerikaanse president Donald Trump wil bouwen op de grens tussen de VS en Mexico. Er is veel discussie over de muur, die er (nog) niet staat.

Heel veel geld

President Trump wil dat Mexico betaalt voor de muur, die migranten naar de Verenigde Staten moet tegenhouden. Het project zou 7 miljard dollar kosten. Dat is natuurlijk heel veel geld, en Mexico wil dat niet betalen.

Immigratie

De muur is er dus nog niet. Op dit moment staat er een hek op de grens. Sommige Amerikanen willen heel graag dat er een muur komt om Mexicanen en andere migranten buiten te houden. Het zou zorgen voor minder illegale immigratie.

Tegengeluid

Maar er zijn ook mensen tegen de bouw van de muur. Het zou bijvoorbeeld heel slecht zijn voor de natuur en leefgebieden van dieren, die volledig worden afgesloten door de muur. Anderen denken dat de muur niet zal helpen, omdat mensen die heel graag naar Amerika willen met hulp toch illegaal naar binnen kunnen. En er zijn mensen die het gewoon heel asociaal vinden om zo afstandelijk met andere mensen om te gaan.

Wipwappen

Er zijn dus veel verschillende meningen, en de ruzies lopen soms hoog op. Daarom was het project met de knalroze wipwaps zo bijzonder. De Mexicaanse kunstenaar Ronald Rael bouwde de wip om mensen door het hek heen samen te brengen. Hij plaatste drie roze wipwaps door de spijlen van het hek, zodat Mexicaanse kinderen samen met Amerikaanse kinderen konden spelen.

Symbolisch

Rael zegt dat hij met zijn wipwap wilde aantonen dat alles wat je doet effect heeft op een ander. Als je in Amerika op de wip gaat zitten, gaat hij in Mexico omhoog. Iedereen is verbonden, waar je ook vandaan komt, zegt hij daarmee. Zijn kunstproject met die verbindende boodschap werd wereldnieuws!

En nu?

Toen president Trump aan de macht was, stuurde hij zoveel mogelijk mensen en ook kinderen terug de grens over. Inmiddels wil de nieuwe president van Amerika genaamd Joe Biden wel alle kinderen opvangen. Hij wil voor de migranten meer en veiligere opvangplekken zien proberen te regelen. De Amerikaanse regering hoopt dat de kinderen snel terechtkunnen bij familie of vrienden die al in de VS wonen.

Bron beeld: ANP Foto