Wat is de ramadan?

Cultuur
koran op  tafel

De ramadan is de vastenmaand voor moslims. Wat is vasten? Dat betekent dat je een bepaalde periode helemaal niets eet en/of drinkt. Moslims mogen een maand lang niet eten tussen de ochtendschemering en zonsondergang. Maar waarom doen mensen dit?

Geloof

De vastenmaand heeft alles te maken met hun geloof, de islam. Tijdens deze periode zijn moslims vooral bezig met verdraagzaamheid, vrijgevigheid, liefdadigheid en saamhorigheid. Dit jaar begint de ramadan op 23 maart.

Waarom?

Het klinkt misschien gek om alleen 's nachts te mogen eten & drinken en overdag helemaal niets. Maar het is niet voor niets! Op deze manier leren moslims zichzelf te bedwingen. Zo werken ze aan hun discipline, uithoudingsvermogen en zelfbeheersing. Ook leren ze om begeertes en lusten te weerstaan. Verder zorgt vasten ervoor dat moslims zich beter kunnen inleven in de armen en groeit het respect voor de mensen om hen heen en voor God.

Nachtwerk

Omdat moslims niet mogen eten overdag staan ze heel vroeg op om te ontbijten. Soms al om 4 uur in de nacht!

Het symbool voor de Ramadan

Geen verplichting

Niet iedereen is verplicht hieraan mee te doen. Kinderen tot 12 jaar hoeven bijvoorbeeld niet de hele maand te vasten, omdat ze het anders niet volhouden op school. Als een kind wel graag mee wil doen met de ramadan, vasten ze meestal om de dag. Zo is het beter vol te houden! Ook zwangere vrouwen en mensen met suikerziekte hoeven niet te vasten, omdat het schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Suikerfeest

Elke dag dat moslims het volhouden om te vasten, is voor hen een overwinning. Daarom mag de overwinning groots gevierd worden als ze de hele maand het vasten hebben volgehouden. De ramadan eindigt dan ook met het Suikerfeest. Dat is een groot feest met enorm veel eten, drinken en gezelligheid! Suikerfeest heet zo, omdat er vooral heel veel zoete dingen te eten zijn. En de kinderen krijgen vaak snoepjes, maar dan moeten ze wel in ieder geval een dag hebben meegedaan aan de ramadan.