5 weetjes over Koningsdag

Cultuur
koningsdag

27 april is de verjaardag van onze huidige koning Willem Alexander, deze dag staat ook wel bekend als Koninsdag. Koningsdag wordt ook gevierd in Koningsdag is een nationale feestdag in Nederland, Jaarlijks wordt deze dag groots gevierd in Nederland, Aurba, Curacao en Sint-Maarten. Willem Wever zocht de top 5 leukste weetjes uit over deze dag. 

Niet altijd op 27 april

Omdat de koning op deze datum jarig is, wordt Koningsdag meestal op 27 april gevierd. Maar dit hoeft dus niet altijd zo te zijn! Als 27 april op een zondag valt, wordt Koningsdag namelijk op 26 april gevierd. 

koningsdag

Nieuwe traditie 

Als het vroeger Koninginnedag was, gingen mensen langs het koningshuis om hier een gift te geven. Toen prinses Beatrix koningin werd besloot ze deze traditie te veranderen. Sinds die tijd ging zij op Koninginnedag op bezoek bij anderen in plaats van dat mensen naar het koningshuis komen. Inmiddels is deze traditie weer doorgegeven en bezoekt Willem Alexander elk jaar een andere stad met zijn verjaardag. 

beatrix

Koninginnedag op 30 april?

Koningsdag of Koninginnedag wordt meestal gevierd op de dag dat de koning of koningin jarig is. Beatrix is zelf in januari jarig maar wilde haar moeder eren en Koninginnedag bleef dus op 30 april. 

124 jaar Koninginnedag

Willem Alexander is de eerste mannelijke vorst in 123 jaar. Dit betekent dat al die jaren ervoor, er alleen Koninginnedag is geweest! 

prinses juliana

Waar komt Koningsdag vandaan?

Voordat Willem-Alexander op 30 april 2013 koning werd heette Koningsdag Koninginnedag, omdat we heel lang een koningin hebben gehad. Koninginnedag is voortgekomen uit Prinsessedag. Prinsessedag was een nationale feestdag en werd voor het eerst gevierd op de 9de verjaardag van prinses Wilhelmina. Prinses Wilhelmina is de overgrootoma van Koning Willem-Alexander.