Hoe leven kinderen in Malawi (deel 1)?

Cultuur

In deze aflevering gaan we naar Afrika, naar Malawi, één van de armste landen ter wereld. Derk vraagt zich af: Hoe is het om kind te zijn in Malawi?

Donex

Derk en Ewout gaan in de eerste aflevering naar de markt in Lilongwe waar ze kinderen ontmoeten die moeten werken en niet naar school gaan. Daarna gaan ze naar Donex, een jongen die wel naar school gaat en daar heel trots op is.

Ze zijn bij hem thuis, zien welke klusjes hij na school moet doen want hij moet wel meehelpen. Donex woont in een dorpje in een heel eenvoudig huisje met zijn ouders en 4 zusjes.

Lees ook: Hoe gaan kinderen in Afrika naar school?

Slapen met de geit

Hun huis is een bakstenen hutje met golfplaten dak, soms hebben de huizen ramen maar meestal alleen een gat in de muur. De grond is van klei. Ze slapen op matjes, of een klein matrasje. De 4 meisjes slapen samen in een kamer van 1 bij 2 meter met zijn allen op 1 matje en de geit komt af en toe binnen en slaapt daar soms ook.

Het is allemaal heel erg primitief. Er is geen stromend water en geen elektriciteit. Ze gaan naar bed als het donker wordt en staan op als de zon opkomt. Donex laat Ewout en Derk zien waar hij slaapt.

Anders dan in Nederland

Ewout en Derk blijven een nachtje bij hem logeren. Dat is dus heel anders dan ze gewend zijn. Ze slapen met z’n 3'en in de woonkamer waar de kippen en andere dieren hun gezelschap houden. Ze slapen onder een klamboe tegen de malaria-muggen. Donex en alle andere mensen in het dorp slapen daar nooit onder.

Weet jij ook...

Wat Unicef doet?

Waarom kinderarbeid in sommige landen nog steeds is toegestaan?