Wie heeft schoenen bedacht?

Cultuur
Een paar sneakers die over een boulevard lopen

Het is onduidelijk wie schoenen precies heeft uitgevonden, maar dat mensen al duizenden jaren op schoenen lopen is wel duidelijk. De oudste schoenen die zijn gevonden stammen van 1600 voor Christus!

Sandalen

De oude Grieken en Romeinen wandelde al rond op sandalen. Een aantal andere volken deden dat ook, maar zij maakt gebruik van ander schoeisel. Sandalen zijn namelijk niet erg comfortabel in de koude bergen! 

Lees ook: Hoe wordt een schoen gemaakt?

Linker- en rechtervoet

Rond 1850 ging het produceren van schoenen steeds makkelijker. Dit kwam omdat er een machine op de markt kwam die snel, stevige schoenen kon produceren. Er zat wel een nadeel aan. Elke schoen had exact hetzelfde model. Er zat geen verschil tussen de linker- en rechterschoen!

Lees ook: Hoe worden voetbalschoenen gemaakt?

Veters

Schoenveters worden sinds 1790 gebruikt voor het vastmaken van schoenen. Daarvoor gebruikten mensen vooral gespen om te zorgen dat de schoenen bleven zitten. Dan zijn veters toch een stuk makkelijker!

Schoenzool

De eerste rubberen schoenzool werd rond 1899 in gebruik genomen. Daarvoor waren de zolen gemaakt van leer. Rubber was veel steviger en duurzamer.