Hoe wordt de cover van een boek ontworpen?

Cultuur
Achterzijde van boeken

Elk boek dat je in je handen krijgt heeft een cover. Deze kan heel simpel zijn met alleen de titel van het boek, of juist heel druk met allerlei plaatjes en teksten. Maar hoe wordt zo’n cover eigenlijk gemaakt?

Uniek

Iedere grafische ontwerper heeft zijn of haar eigen methode om een cover te ontwikkelen. Net zoals iedere schilder een andere manier van schilderen heeft. Er zijn drie soorten covers. Met een foto, met een illustratie (tekening) of typografisch (alleen tekst). Wat voor cover er om een boek komt, wordt bepaald door de uitgeverij.

Lezen

Voordat een ontwerper aan de slag kan met ontwerpen, leest hij/zij eerst de tekst. Op die manier krijg je een beeld van de personages, belangrijke scenes en de sfeer. Soms is de tekst nog niet af! Dan gaat de ontwerper aan de slag met een samenvatting die ze hebben gekregen.

Lees ook: Wie heeft de boekdrukkunst uitgevonden?

Fotocover

Na het lezen gaat de ontwerper op zoek naar beelden. Via speciale websites kan je afbeeldingen zoeken die bij een verhaal zouden passen. Soms vindt je op die manier al een perfect beeld, maar vaak worden meerdere afbeeldingen samengevoegd in een computerprogramma (photoshop). Op die manier maak je een uniek beeld. Het is een beetje gek als verschillende boeken in de winkel dezelfde kaft hebben!

Illustratie

Als de uitgevrij een illustratie op de cover wil hebben, zijn er twee opties. Ze kunnen een illustrator inhuren die de afbeelding maakt. De ontwerper hoeft dan alleen nog maar de tekst te doen. Of ze laten de ontwerper zelf een afbeelding maken.

Lees ook: Hoe wordt een boek geschreven?

Typografie

Bij dit type cover staat er vaak alleen tekst op de kaft. Je hebt heel veel verschillende soorten lettertypes, elk met een eigen sfeer. Als je een heel spannend boek hebt, gebruik je andere letter dan wanneer je een heel grappig boek hebt.

Verschillende versies

Wanneer een cover klaar is moet deze worden goedgekeurd door de uitgeverij. Soms heeft de ontwerper geluk en wordt de cover in een keer goedgekeurd. Maar soms wordt de cover ook afgekeurd, in dat geval kan de ontwerper de cover aanpassen of een hele nieuwe versie maken. Als iedereen tevreden is over het ontwerp, wacht er nog een taak voor de ontwerper. Het ontwerp wordt passend gemaakt, zodat het goed op de cover van het boek past. Daarna gaat het boek naar de drukker!

Bron: Caren Limpens

Ook leuk om te weten...

Wie heeft het boek Max Havelaar geschreven?
Hoe wordt een musical gemaakt?