Top 4 lekkerste ramadan/Suikerfeest recepten

Cultuur
ramadan

Op 1 mei begint het Suikerfeest, dit is een feest om het einde van de ramadan te vieren. Tijdens het Suikerfeest wordt er vaak veel en lekker gegeten. Willem Wever zocht de lekkerste typische Suikerfeest recepten bij elkaar zodat jij ze thuis, met of zonder Suikerfeest ook kunt proberen!

citroen

1. Citroentaart binnen 5 minuten 

Huh, een taart maken binnen 5 minuten?! Het kan! Dit recept is makkelijk, snel en ook nog eens lekker.

Ingrediënten:

 1. 200 gram droge kaakjes
 2. 175 gram boter
 3. 1 blikje gecondenseerde melk
 4. Ongeveer 125 ml citroensap

Voorbereiding

Maal of stamp de mariakoekjes tot kruimels, deze ga je namelijk als taartbodem gebruiken. Smelt de boter in een pannetje, giet dit daarna in een kommetje bij de kruimels en meng dit met elkaar.  Met de onderkant van een lepel kun je deze substantie uitsmeren over de taartvorm en dan heb je je bodem al af!

Aan de slag

Het enige wat je voor de taart hoeft te doen is de gecondenseerde melk met het citroensap te mengen. Dit ''papje'' giet je over de bodem heen, de taartvorm zet je vervolgens in de koelkast. Na even in de koelkast te hebben gestaan, is de taart al wat harder geworden en klaar om te eten! Eet smakelijk!

chebakia

2. Chebakia (honingkoekjes)

Dit recept is niet de makelijkste, maar wel een van de lekkerste! Chebakia zijn eigenlijk koekjes van gevlochten deeg, gedoopt in honing. Klik hier voor het recept!

baklava

3. Baklava

Deze Turkse, heerlijke, maar superzoete snack kan natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje.

Ingrediënten:

 1. 30 vellen filodeeg

 2. 200 gram ongezouten, gepelde pistachenootjes
 3. 125 gram boter
 4. 500 gram suiker
 5. 250 milliliter water

Voorbereiding

Verwarm de oven op 200 graden en als je ingevroren (filo)deegvellen hebt, kun je deze vast uit de vriezer halen. Ook kun je de ovenplaat/schaal vast invetten.

Aan de slag

Maal de nootjes fijn en smelt de boter in een pannetje. Snijd eventueel de vellen deeg in het formaat dat je zelf wilt. Leg 2 vellen deeg op elkaar in de bakvorm/plaat en druk deze goed aan. Na elke 2 lagen deeg smeer je een beetje boter op de bovenkant. Dit herhaal je tot je in totaal 20 vellen deeg op elkaar hebt. Boven op deze laagjes kun je de helft van de nootjes strooien. Na de nootjes ga je weer verder met het bouwen van de deeglagen. Je legt er weer 10 lagen op en na elke 2 laagjes een beetje boter. Na 10 lagen strooi je de andere helft van het notenmengsel erover en vervolgens leg je weer 10 lagen erop. Vergeet niet om na elke 2 laagjes gesmolten boter over het deeg te gieten!

Bijna klaar

Snijd de baklava in stukjes voor hij in de oven gaat, anders breekt het heel snel. Tot slot giet je de overige gesmolten boter over de stukjes baklava heen. Als je niet meer genoeg hebt kun je nog wat extra boter laten smelten.

De oven in

Doe de baklava ongeveer 25 minuten in de oven. Ondertussen kun je 250 milliliter water met 500 gram suiker aan de kook brengen in een pannetje, dit kook je 10 minuten tot een zoete stroop. Zodra de baklava uit de oven is giet je deze stroop eroverheen, lekker veel!

Even laten afkoelen.. en jouw baklava is ready to eat!

amandel

4. Amandelkoekjes

Deze koekjes zijn snel te maken en zien er origineel uit!

Ingrediënten:

 1. 300 gram amandelen
 2. Bitteramandel aroma (je kunt in plaats hiervan ook vanille aroma gebruiken)
 3. 2 Zakjes vanillesuiker
 4. 80 gram suiker
 5. 2 eiwitten
 6. Poedersuiker

Voorbereiding

Maal de amandelen fijn tot kleine stukjes en verwarm de oven op 180 graden.

Aan de slag

Gooi de gemalen amandelen, vanille suiker, suiker en eiwitten bij elkaar in een kom. Voeg hier 5 druppels aroma aan toe en kneed dit samen. Draai hier met vochtige handen bolletjes uit en rol ze door de poedersuiker. Druk ze een klein beetje platter en druk een amandel op de bovenkant van het koekje. Dan kunnen ze de oven al in voor maximaal een kwartiertje en klaar is kees!