Hoe wordt een bol wol gemaakt?

Cultuur
Schaap die in de camera kijkt

Dat wol van schapen afkomt weten de meeste mensen wel. Maar de vrolijk gekleurde bollen die in de winkel of in je breimand liggen, worden natuurlijk niet zo van het schaap geschoren. Hoe worden ze dan wel gemaakt? Willem Wever weet het.

Scheren

Het maken van een bol wol gebeurt in een aantal stappen. Als eerst worden de schapen geschoren. Dit doen ze in het voorjaar. Een goede schapenboer kan tot wel 150 schapen per dag scheren. Dat zijn er vet veel! De wol wordt opgeslagen in balen (net als hooi).

Reinigen

De wol die van het schaap afkomt, is niet schoon. Het zit vol met gras, vuil, zweet en vet. En schapen kunnen hun billen niet afvegen. Daardoor zit er bij de wol rond de billen vaak ook wat ontlasting. De wol wordt gewassen om het schoon te maken. Hierbij laten ze vaak een beetje vet zitten omdat dit helpt bij het verwerken van de wol.

Lees ook: Wordt de vacht van een wild schaap niet te dik als hij nooit geschoren wordt?

Kaarden

Kaarden is eigenlijk gewoon een ander woord voor kammen. De wolvezels worden uit elkaar gehaald, door een kam met metalen pinnen. Vroeger werd dit met de hand gedaan, met hulp van de kaardenbol. De vruchten van een plant. Tegenwoordig kan dit ook met de machine.

Spinnen

Bij het spinnen wordt de wol tot een draad gevormd. De vezels worden in elkaar gedraaid tot een lange sliert. Hoe grover de wolvezel is hoe dikker de draad. Andersom dus ook, hoe fijner de vezel hoe dunner de draad. Na het spinnen begint het noppen. Dan worden alle oneffenheden uit de draad gehaald. Anders krijg je van die gekke bobbels in je trui!

Lees ook: Waarom krimpt wol als je het te heet wast?

Twijnen

Bij het spinnen ontstaat één draad. In de volgende stap van het proces worden meerdere draden samengevoegd. Dit heet twijnen. Daarna worden de draden gefixeerd. Deze stap is heel belangrijk omdat anders de vezels weer los van elkaar kunnen komen.

Verven

De wol kan op verschillende momenten in het proces geverfd worden. Soms gebeurt dat al voor het spinnen, maar soms gebeurt het pas als de wol al verwerkt is tot een trui of zo. Als de draad geverfd is wordt het opgedraaid tot een bolletje.