Wie bepaalt hoe laat het is?

Wetenschap & Techniek
Wie bepaalt hoe laat het is?

Zon en sterren

Er is niet een persoon die de tijd heeft bepaald. In de loop der jaren is het meten van tijd steeds verder ontwikkeld. Vroeger werd de stand van de sterrenhemel gebruikt als uitgangspunt voor de tijd. Overdag werden er zonnewijzers gebruikt en ‘s nachts bijvoorbeeld een zandloper. 

Greenwich

Rond 1700 kwamen er nauwkeurige uurwerken. Maar het was nog steeds een zooitje. Elk land, regio en zelfs soms plaats had z’n eigen tijd. Engeland vond dat dat anders moest, ze voerde in 1880 een standaard tijd in. Dit wordt de Greenwich Mean Time genoemd, misschien heb je daar wel eens van gehoord. De Greenwich tijd is ingevoerd afgeleid van de zon en het ronddraaien van de aarde. Aan het einde van de vorige eeuw werd het steeds belangrijker dat er een gemeenschappelijke tijd kwam. Dit heeft geleid tot de Universal Time. Ze hebben hiervoor de Greenwich Time gekozen. De Greenwich Time werd dus de Universal Time (wereldtijd).

Atoomklok

In 1955 is er een atoomklok uitgevonden. Deze klok houdt de tijd precies bij. De beste atoomklokken hebben slechts een afwijking van 1 seconde in 300.000 jaar!