Waarom word je niet beter van dementie?

Het menselijk lichaam
Dementie

Dementie is een verzamelnaam voor meer dan 50 ziektes. Je hersenen hebben moeite met het verwerken van informatie. Dementie tast je hersencellen aan en de miljarden verbindingen tussen de hersencellen. Dat is niet makkelijk te repareren. Daarvoor zouden we alle zieke hersencellen moeten vervangen en weer moeten aansluiten op de juiste hersencellen. Soms is één hersencel wel verbonden met wel duizend andere hersencellen! Dementie genezen is dus niet makkelijk.

Hersenen

Er zijn miljarden hersencellen. Die hersencellen hebben onze herinneringen opgeslagen. Maar ook hoe we dingen moeten doen, zoals koffiezetten, ons aankleden en zelfs praten. Al die hersencellen zijn met elkaar verbonden als een netwerk. Zo kunnen we informatie opslaan en gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld iemands stem herkennen aan de telefoon en weet je wie je vrienden zijn.

Netwerk

Het netwerk tussen je miljarden hersencellen, zorgt ervoor dat je deze informatie snel kunt oproepen. Maar bij mensen met dementie gaan de hersenen steeds minder goed werken. Hersencellen sterven en de verbindingen tussen hersencellen gaan verloren.

Klontjes eiwitten

Er zijn tientallen ziektes die dementie kunnen veroorzaken. Bij de ene ziekte ontstaan er klontjes van eiwitten in de hersenen. Deze klontjes beschadigen de hersencellen en de verbindingen.

Bloedvaten kapot

Bij een andere vorm van dementie zijn het juist de bloedvaten in de hersenen die kapot gaan. Deze bloedvaten zorgen voor voedsel en zuurstof voor de hersencellen. Wanneer dit niet gebeurt, gaan de hersencellen dood. Vaak gaan er verschillende dingen tegelijk fout. Dan heeft iemand meerdere vormen van dementie tegelijk. Dit maakt het aanpakken van dementie moeilijk. Meerdere ziektes, betekent meerdere medicijnen.

Voorkomen

Op dit moment lopen er veel onderzoeken om te kijken of we die schadelijke klontjes van eiwitten kunnen opruimen of kunnen voorkomen dat ze ontstaan. Als het lukt om deze en andere oorzaken van dementie te voorkomen, dan worden we hopelijk niet meer ziek. Helaas zijn we nog niet zo ver. We hopen dat er binnen vijf tot tien jaar de eerste medicijnen komen tegen deze klontjes, zodat we de ziekte kunnen remmen. 

Bron: Alzheimer Nederland