Hoe wordt een trompet gemaakt?

Wetenschap & Techniek
WillemWever_trompet

Er komt prachtig geluid uit een trompet! Maar hoe worden ze zo gemaakt dat er geluid uit kan komen? Willem Wever zocht het voor je uit.

Beker


Een trompet is eigenlijk een lange buis met een wijde opening aan het eind. Die wijde opening noemen we de beker.

Koper


De buis bestaat voor het grootste gedeelte uit koper, dat geeft namelijk de mooiste klank. Koper is een vrij zacht materiaal. Daarom wordt het samengesmolten met tin. Koper en zink samen heet messing. Messing is veel harder dan koper en dat is maar goed ook, anders zou de trompet snel breken of vol deuken zitten.

Stemschuif


De trompetmaker buigt stukken buis en last die aan elkaar. Maar één buis schuift hij er los in. Die buis heet de stemschuif. Die buis is er voor om de trompet op de goede stemhoogte af te stellen. Als je dat niet doet, zal de trompet vals klinken. Met de stemschuif kun je de toon hoger of lager maken. 

Goud


De kleur van een trompet ziet er anders uit dan de oorspronkelijke kleur. Messing is namelijk geel van kleur. Trompetten zijn bedekt met een dun laagje goud of zilver. Dit doet de fabrikant om de messing te beschermen tegen de regen. Nat koper wordt namelijk groen, ook is het koper giftig, je mag het daarom niet tegen je mond aan drukken.   

Tegenwoordig worden trompetten ook wel gelakt, maar een laagje goud of zilver geeft een betere bescherming.

Wist je dat de trompet al duizenden jaren oud is? In de bijbel is al over trompetten geschreven en ook de Egyptenaren hadden trompetten.

Bron: Discovery Channel