Hoe wordt een carnavalspruik gemaakt?

Wetenschap & Techniek
Carnaval pruik

De pruiken die je voor carnaval koopt, worden vaak in een fabriek gemaakt. Ze worden met machines in elkaar gezet, daardoor kosten ze vaak maar een paar euro. Een pruik maken is een behoorlijke klus. Het duurt uren en de materialen zijn duur.

Cursus pruiken maken

Betty Groot Lahnsteijn geeft cursussen pruiken maken, zij vertelde ons hoe je zelf een pruik kan maken: ‘Elke pruik heeft als basis een montuur, dat is het kapje waar het haar op wordt genaaid. Voor dat kapje moeten volgens een patroon stukjes pruikengaas geknipt worden die met een naaimachine tot een kapje worden genaaid. Als het kapje af is moet het op een namaakhoofd van bijvoorbeeld piepschuim worden gespeld. Als het montuur klaar is, is het tijd om over het haar na te denken.’

Hoe lang duurt het maken van een pruik?

Als Betty een pruik voor vrouwen met lang haar maakt, begint ze van losse haren strengen van ongeveer 40 centimeter te maken. Een streng haar is ongeveer drie uur werk, en er gaan ongeveer zes strengen op een hoofd. Als alle strengen af zijn moeten ze op het montuur worden gespeld. De strengen moeten zo gedrapeerd worden dat er geen kale plekken meer te zien zijn en dan moet iedere streng nog worden vastgenaaid. Bij een pruik denk je vaak aan een pruik met haren maar juist voor carnaval kan je ook een pruik maken van bladeren, wol of raffia.