Hoe worden contactlenzen gemaakt?

Wetenschap & Techniek
contactlenzen

Lenzen zijn handig, omdat je dan geen bril meer op hoeft. Maar hoe worden die glibberige doorzichtige schijfjes eigenlijk gemaakt?

Buttons

Harde of vormvaste contactlenzen worden gemaakt van een kwalitatief zeer goede kunststof ‘button’. Een button is een klein gekleurd rond stukje kunststof dat heel veel zuurstof doorlaat. Het doorlaten van zuurstof is erg belangrijk, want je zet de lenzen op je ogen.

Slijpen

De buttons worden op een metalen plaatje geplakt, zodat het in een machine (draaibank) geplaatst kan worden. Met hele kleine beiteltjes met een diamanten punt wordt dan eerst de binnenkant van de lens uitgeslepen. De lenzen komen al helemaal glad uit de machine, maar worden hierna ook nog gepolijst, om de lens extra glad te maken. Daarna wordt de lens schoongemaakt en wordt gecontroleerd of de maten kloppen en er geen beschadigingen op de lens zitten.

Graveren en polijsten

Vervolgens wordt de lens op een kunststof houder geplakt met de holle kant naar beneden. Het metalen plaatje dat nog aan de andere kant zit wordt verwijderd en de buitenkant van de lens wordt ook geslepen in de draaibank. Al het overtollige materiaal wordt weggeslepen zodat de lens zijn uiteindelijke vorm krijgt; een gladde, dunne lens. Als de lens helemaal glad is, wordt er met een laser een bijna onzichtbaar ordernummer gegraveerd  in de lens. Hierdoor kunnen de fabrikanten en contactlensspecialisten gemakkelijk achterhalen welke sterkte en maten de lens heeft. Na het graveren wordt de lens nog een keer gepolijst om ook de bovenkant extra glad te maken. Hierna worden de lenzen van de kunststof houder gehaald en worden de lenzen uitgebreid gecontroleerd; klopt de sterkte, zijn de maten goed en zitten er geen beschadigingen op de lens?

Naar de winkel

Als de lenzen helemaal goedgekeurd zijn, worden ze in een houder gedaan. Er wordt een sticker op de houder geplakt met de sterkte en maten van de lens. Daarna worden de lenzen verstuurd naar de opticien en kan de klant de lenzen bij de opticien afhalen!

Let wel op: deze informatie gaat dus over vormvaste/harde lenzen en niet over zachte lenzen!

Wist je dat...

Je ogen de hele dag een beetje tranen?
De opbouw van je iris net als je vingerafdruk uniek is?

Bron: NKL Contactlenzen