Hoe komt de blushelikopter aan zijn water?

Wetenschap & Techniek
Helikopter

Steven heeft de enige echte blushelikopter van Europa op het nieuws gezien. Hij vraagt zich af hoe het toestel aan het water komt. Samen met Jetske gaat hij naar het brandoefenterrein van de Koninklijke Marine. Daar laten brandweercommandant Jack Ruibing en piloot Dick van Boeijen zien hoe een blushelikopter werkt.

Waterzak

Een helikopter vullen met water kan via de grond worden gedaan, maar sommige voertuigen kunnen tijdens hun vlucht water scheppen uit een groot open watergebied. Wanneer een blushelikopter op de plek van de brand is, bevestigt iemand van het team een bambi bucket onder de helikopter. Dit is een soort waterzak die na het opstijgen als een omgekeerde paraplu openklapt.

Zwembad of zee

Het vullen van water gebeurt meestal zo dicht mogelijk bij de brand. Dit om tijd te besparen, want de brand moet zo snel mogelijk worden geblust. Dit kan zelfs een zwembad zijn, maar denk ook aan een groot meer of de zee. Het water moet minimaal twee meter diep zijn om het water op te scheppen. Onder de bambi bucket bevindt zich een soort douchekop en die zorgt voor de besproeiing. Zo is het mogelijk om een groot gebied te besproeien.

Bron: Defensie