Hoe filmen ze dieren van dichtbij?

Dieren en planten
Aapje dat een beetje suffig voor zich uit kijkt

Hoe je een film over dieren maakt hangt samen met de leefomgeving van het dier. Woont hij in het water, in een bos of op en een open vlakte? En is het beest gevaarlijk? Met andere woorden: kun je dichtbij komen of word je dan aangevallen?

Geduld

Wat alle natuurfilms gemeen hebben, is dat je vooral veel moet wachten. Soms betekent dat zelfs 2 dagen wachten voor een filmpje van 1 minuut. Dat komt omdat de meeste dieren een beetje cameraschuw zijn en daarbij zich niks aantrekken van jouw schema. Ze gaan compleet hun eigen gang. Je moet hopen dat een olifant die dag dorst krijgt en dus wat gaat drinken van een plas water die jij wilt gaan filmen. Dan moet je ook nog opletten dat je hem niet stoort.

Onopvallend

Om ervoor te zorgen dat je zo onopvallend mogelijk bent, zijn veel trucjes. Gebruik bijvoorbeeld een camera met een hele lange lens waarmee je een dier van veraf kunt filmen. Je kunt de olifant dan wel 90 keer dichterbij halen. Deze camera moet dan op een statief staan zodat het beeld niet te veel beweegt. Sommige filmmakers bouwen een schuilhut, helemaal in de kleuren van de omgeving. Zo kun je dichterbij komen zonder dat de dieren je zien. Let ook op je kleding. Ga dus niet met een knalroze trui met gele stippen rondlopen, want de dieren zien je van 300 meter afstand. Je moet eigenlijk dus zo stil en onopvallend mogelijk zijn. Maar belangrijk is ook dat je lef hebt, want sommige dieren zijn heel erg gevaarlijk.