Hoe maken ze een hologram? Wie heeft dat ooit bedacht?

Wetenschap & Techniek
hologram

Bekende voorbeelden van een hologram zijn: het glimmende plaatje op een bankpas, 3d voetbalplaatjes en het glinsterende zegel op papiergeld. Maar wist je dat ook cd-spelers werken met hologrammen? Zo lezen ze de schijfjes en kan jij de muziek luisteren.

Lichtgolven

Een hologram werkt door gebruik te maken van verschillende lichtgolven die vanaf verschillende plekken tegelijk in je oog samen komen. Terwijl die golven van licht naar je ogen gaan, botsen ze op bepaalde plekken. Op sommige van die plekken doven ze elkaar en op andere plekken versterken ze elkaar juist. Door dit op de juiste plekken te doen ontstaan er twee plaatjes die in elkaar opgaan, die jij ziet als een hologram.

Laserstralen

Het maken van een hologram is een technisch verhaal. Om een hologram te maken wordt er met een laser op een speciale spiegel geschenen. Deze spiegel weerkaatst een deel van de laser en laat een ander deel door. De straal die wordt gereflecteerd gaat via een andere spiegel door een lens. De lens breekt de straal op in een lichtbundel en die valt dan op een fotografische plaat. De bundel die doorgelaten werd gaat via weer een andere spiegel door een lens, wordt ook een lichtbundel en valt dan op het voorwerp dat afgebeeld gaat worden en uiteindelijk ook op de fotografische plaat. Doordat de laserstralen niet tegelijk aankomen ontstaat een hologram.

De eerste hologram

Heel veel mensen hebben een rol gespeeld in het ontstaan van de hologram. Al in 1920 kwam een Poolse wetenschapper, Mieczylaw Wolfke, op het spoor van de hologram. In 1948 vond de Hongaarse geleerde Dennis Gabor een methode uit om door middel van een speciaal licht een plaatje in drie dimensies te laten zien. Maar pas in 1962 kon met een laser de allereerste hologram gemaakt worden. In 1971 kreeg Gabor de Nobelprijs voor de Natuurkunde voor zijn belangrijke ontdekking.