Wie heeft Facebook uitgevonden?

Geschiedenis
socialmedia

Herken jij de witte F in het donkerblauwe vakje? Dit is het logo van Facebook. Deze website lijkt een beetje op het vroegere Hyves. Het is een site waarop je in contact kan komen met mensen en dingen met ze kan delen. De site heeft nog niet zo'n hele lange geschiedenis, maar wel een hele interessante!

Zuckerberg en Facemash

 Mark Zuckerberg was een gewone Amerikaanse student aan een hele bekende Amerikaanse universiteit: Harvard. Hij studeerde psychologie en informatica, en was erg handig met computers. Op zijn negentiende, in 2003, ontwierp hij de site Facemash. Op deze site zette hij foto's van zijn jaargenoten. Iedere keer werden er twee foto's met elkaar vergeleken, en de bezoeker van de site kon dan kiezen welke van de twee personen op de foto's knapper was. Om aan alle foto's van zijn jaargenoten te komen deed hij iets wat absoluut niet mocht. Hij brak in op de computer (hacken noem je dat) waarop alle foto's stonden en haalde daar de foto's uit. Alleen studenten van Harvard mochten lid worden en de site werd al binnen een paar uur heel populair.

Het bestaan van deze site duurde niet lang. De bazen van Harvard waren natuurlijk heel kwaad dat Zuckerberg had ingebroken op hun computer. Daarom werd de site offline gezet. Niemand kon de site nog zien.

Facebook

Omdat Harvard de site niet meer online wilde, paste Mark de site aan. Hij zorgde ervoor dat het een breder netwerk werd waarop de studenten zichzelf aan konden melden, inclusief foto. Zo ontstond Facebook in 2004.

In 2006 zorgde Mark Zuckerberg ervoor dat Facebook voor iedereen van dertien jaar en ouder toegankelijk werd. Vanaf die tijd was Facebook niet meer alleen voor studenten. Twee jaar later werd de Nederlandse Facebook gelanceerd.

Facebook is dus een ontzettend uitgebreide site geworden, ontstaan uit een grappige site voor de studenten van Harvard.