Hoe kun je op de maan lopen?

Wetenschap & Techniek
lopen op de maan

Lopen in de maan kan alleen met een speciaal maanpak, omdat je anders verbrandt. Het kan namelijk heel koud of heel warm zijn op de maan.Er is ook veel minder zwaartekracht op de maan waardoor je meer springt dan loopt op de maan. 

Wetenschap
Wetenschappers zijn de laatste jaren veel te weten gekomen over de Maan. Het kost de Maan een maand om rond de aarde te draaien en ze zorgt ervoor dat het eb en vloed wordt. ’s Nachts kan het er wel 170 graden vriezen en overdag wordt het soms juist wel 130 graden boven nul. En er leven geen dieren en planten op de Maan. Al die dingen zijn onderzocht door wetenschappers.

Geen lucht
Ze ontdekten ook dat er geen lucht is op de maan en dat mensen er dus zouden stikken. Een maanwandeling maken kan daarom niet zomaar. Je kunt er alleen rondlopen als je een speciaal pak draagt, dat je beschermt tegen de kou, hitte en de UV-straling. Op de Maan en in de ruimte is geen lucht. Om op de Maan te kunnen lopen, heb je je eigen voorraad lucht nodig. Net als een duiker dat doet in de flessen op zijn rug, kun je je eigen voorraad lucht meenemen.

Koeling
Maar lucht is niet het enige wat je nodig hebt om op de maan te lopen. Omdat het er zo warm is, zou je meteen verbranden als je niet zorgt dat je lichaamstemperatuur laag genoeg blijft. In het maanpak wat de astronaut aan heeft, zit dan ook een goede koeling. Je hebt misschien wel eens de grote 'rugzakken' gezien die de maanreizigers op hun rug hadden. Daar zat, behalve lucht, ook de koeling in. Die koeling kregen ze door het verdampen van water. Dat gaat op de Maan heel gemakkelijk, want er is geen luchtdruk. Water wil zonder luchtdruk heel graag verdampen. Als je op de Maan een bakje water neer zou zetten, zou dat in één tel allemaal verdampen. En verdamping zorgt er weer voor dat iets afkoelt. Als je bijvoorbeeld uit het zwembad komt, dan voelt het fris aan. Dat komt omdat het water op je huid verdampt, zodat jij afkoelt.

Zwaartekracht
De maan cirkelt al miljoenen jaren om de aarde heen. De maan en de aarde trekken elkaar aan. Dat komt door de zwaartekracht. Omdat de maan heel snel om de aarde draait, botsen ze gelukkig nooit op elkaar. De maan is zes keer kleiner dan de aarde. Daardoor is de zwaartekracht op de maan ook minder sterk dan op de aarde. Lopen op de maan voelt daardoor als lopen in een zwembad. Je weegt bijna niks en de versnelling door de zwaartekracht is één zesde van de versnelling op aarde (de maan heeft namelijk minder massa dan de Aarde en daardoor minder aantrekkingskracht). Dus ook al hebben op de Maan astronauten dezelfde massa als op de Aarde, toch is hun gewicht op de Maan slechts één zesde van wat ze wegen op Aarde. Dat is de reden dat astronauten eerder springen in plaats van lopen op de Maan!