Hoe komt het water in een wildwaterglijbaan?

Wetenschap & Techniek
een jongen in een waterglijbaan

Nog eentje extra

Wat een heleboel mensen niet weten, is dat alle grote zwembaden ook onder de grond nog een zwembad hebben. Dit heet de bufferkelder en hierin kun je niet zwemmen. Vanuit deze bufferkelder wordt door middel van een overmaatse pomp water door buizen omhoog gepompt naar het begin van de glijbaan, waar het door middel van sproeiers in de glijbaan komt.

Pomp

Een overmaatse pomp is een pomp die het water met een hogere snelheid de glijbaan in pompt, dan dat het water normaal gesproken door de glijbaan heen zou stromen. Zo krijg je de versnelling in de glijbaan en glijd je lekker hard naar beneden! 

Zwembad

Het water komt in het zwembad waar de glijbaan op uitkomt (en soms is dit niet een bad, maar alleen een opvangbak die skimout wordt genoemd) en gaat via de roosters weer de bufferkelder in, zodat het bad niet overstroomt. 

Filters

Deze bufferkelder stuurt ook water door een systeem waarin het water schoon gemaakt wordt door middel van filters en het toevoegen van onder andere chloor. Daarnaast wordt het water in dit systeem verwarmd, zodat je het niet zo snel koud krijgt in het water.

Bron: Duinrell