Hoe komt het dat een loper op alle sloten past en een gewone sleutel niet?

Wetenschap & Techniek
sleutelbos

Sloten

Om te kunnen begrijpen hoe een loper werkt, moet je eerst een idee hebben van hoe sloten werken. De basis van elk slot is over het algemeen het zelfde. Het meest gebruikte slot ter wereld is het cilinderslot. Daarom nemen we dat even als voorbeeld.

Cilinder

In een slot zit een binnen- en een buitencilinder. Pinnen zorgen ervoor dat de cilinders niet kunnen draaien. Op het moment dat je de sleutel in het slot steekt, duw je als het ware de pinnen omhoog. Zo hef je de onderbreking op, kunnen de cilinders draaien en gaat het slot open. Het is eigenlijk een soort puzzel, die alleen de sleutel kan oplossen. Maar hoe werkt nu een loper?

Loper

Het is niet zo dat je met een loper elk slot ter wereld kunt openen. Een loper past op een groep sloten. Denk bijvoorbeeld aan een flat. Een bewoner kan met de sleutel alleen de eigen woning in, maar een huisbaas moet in geval van nood overal toegang hebben.

Sleutels

Een slot wordt dan zo ontworpen dat er twee sleutels op passen. In tegenstelling tot bovenstaand voorbeeld, zijn er dan eigenlijk twee oplossingen voor de puzzel: de pinnen kunnen in twee standen de blokkade van het slot opheffen en de deur openen.