Wat is Pride?

pride

Elk jaar vieren we Pride in ons land. Overal zie je regenboogvlaggen en worden er evenementen georganiseerd. Maar wat betekent Pride nu eigenlijk? Willem Wever legt het uit!

Wat is Pride?

Pride is een bijzonder feest dat gevierd wordt door veel mensen over de hele wereld. Het is een moment waarop mensen laten zien dat ze trots zijn op wie ze zijn, ongeacht wie ze leuk vinden of hoe ze eruitzien. Iedereen is anders, en dat is hartstikke mooi! Pride is als een grote, kleurrijke optocht waar mensen dansen, zingen en vrolijk zijn. 

Tegelijkertijd vragen ze aandacht voor gelijkheid, omdat veel Queer mensen over de hele wereld last hebben van discriminatie. Dit jaar vieren we Pride van 22 juli tot en met 6 augustus.

Waarom wordt Pride gevierd?

Lang geleden waren er mensen die niet durfden te zeggen dat ze op iemand van hetzelfde geslacht verliefd waren, of dat ze zich anders voelden dan wat anderen 'normaal' vonden. 

Homoseksualiteit werd eeuwenlang gezien als een zonde. In Nederland stond de doodstraf erop, tot 1811. Dat was niet eerlijk, want iedereen heeft het recht om te zijn wie ze zijn en van wie ze willen houden. Daarom besloten mensen op te komen voor gelijke rechten en te vechten tegen discriminatie. In 1994 werd discriminatie van homoseksuele personen verboden en op 1 april 2001 werden de eerste homohuwelijken ter wereld vastgelegd in Nederland. Ook werd in 2019 discriminatie van transgender personen en intersekse personen wettelijk verboden. 

Pride is ontstaan als een manier om de boodschap van liefde, acceptatie en gelijkheid te verspreiden.  

De Regenboogvlag

De Regenboogvlag is een belangrijk symbool van Pride. Hij heeft alle kleuren van de regenboog en staat voor diversiteit en inclusie. Iedereen, ongeacht wie je bent, mag meedoen aan de feestelijkheden van Pride.

Wat betekent Queer zijn?

Het kan zijn dat je het woord "Queer" wel eens hebt gehoord. Queer is een verzamelwoord voor mensen die niet precies passen in de hokjes van 'jongen' en 'meisje' of zich anders voelen dan wat als 'gewoon' wordt gezien. Het kan gaan over mensen die homo, lesbisch, biseksueel of transgender zijn, maar het kan ook andere dingen betekenen. Queer zijn is helemaal oké, want iedereen mag zichzelf zijn.