Wie kent Amsterdam het best?

De aarde
Tim als kerstman

Deze aflevering staat in het teken van Kerstmis. Tim & Edson hebben speciaal voor deze aflevering een bijzonder pak aangetrokken. Ze moeten zo snel mogelijk een speurtocht afleggen door de straten van Amsterdam. Het doel: in totaal drie kerstcadeautjes bezorgen. Wie kent de stad Amsterdam het best en wie heeft zijn kompas hard nodig? 

Een kompas

Smartphone

Ooit van een kompas gehoord? Tegenwoordig heeft je telefoon ook een kompas. Dit kan handig zijn wanneer je de weg niet weet. Daar hebben we toch Google Maps voor? Dat klopt, maar wanneer je gaat survivallen komt een kompas goed van pas! Maar hoe werkt een kompas?

Werking

Het is belangrijk om te weten dat de aarde een magneet is. Een magneet heeft twee verschillende polen. Beide polen trekken ijzer aan. De aarde kan je zien als een grote magneet waarbij de polen in het noorden en in het zuiden van de wereld liggen. Een kompas bevat een wijzertje. Dit is een kleine magneet die kan draaien. De naald van een kompas wordt aangetrokken door de magneet in de aarde. De magneet in de aarde zal de kompasnaald gaan richten naar zijn polen. De noordpool en de kompaasnaald trekken elkaar aan. Zo weet je het noorden.