Waarom krijg je maar één keer in je leven waterpokken?

Het menselijk lichaam
Twee zieken knuffeldieren met een kruik, thermometer en een zakdoek

Waterpokken. Heb jij ze al gehad? Hoe komt het eigenlijk dat je die vervelende rode bultjes maar één keer in je leven (heel soms vaker) krijgt? Willem Wever weet het antwoord!

Waterpokkenvirus

Waterpokken is eigenlijk gewoon een virus, zoals bijvoorbeeld de griep. Een virus bestaat uit hele kleine wezentjes. Vaak komen ze met miljoenen tegelijk. Het waterpokkenvirus krijg je van iemand in de omgeving die ook waterpokken heeft. Als je lichaam het virus voor het eerst 'ziet', kan het niet tegengehouden worden. Je lichaam kent het namelijk nog niet. Hierdoor krijg je waterpokken.

Waar heb je last van?

Waterpokken start meestal met lichte koorts en hangerigheid bij kinderen. Na een dag of twee komen er kleine rode bultjes op de huid. Op die bultjes ontstaan blaasjes die erg jeuken. Na een paar dagen drogen ze op en worden het korstjes. De ziekteverschijnselen duren in totaal ongeveer tien dagen. 

Wanneer krijg je ze?

De meeste mensen krijgen waterpokken als kind: meer dan 95% van de Nederlandse kinderen heeft op 6-jarige leeftijd waterpokken gehad. Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 250 patiënten met waterpokken opgenomen in het ziekenhuis. Het gaat dan vooral om kinderen onder de vier jaar, die zijn namelijk kwetsbaarder.

Eén keer in je leven 

Als je waterpokken hebt, leert je lichaam hoe het dit virus moet bestrijden. Hierdoor word je vanzelf weer beter. Bepaalde cellen in je bloed zorgen ervoor dat je lichaam niet vergeet hoe je dat virus hebt aangepakt. Zodra er weer zo'n waterpokkenvirus in de buurt komt, worden die cellen erbij gehaald en gaan ze meteen aan de slag met bestrijden. Zo snel, dat je ze niet meer krijgt. Gelukkig!

Waarom krijg je dan wel vaker griep? Dat komt omdat dit iedere keer net een ander virus-wezentje is, dat je lichaam niet herkent. Heel gemeen eigenlijk van de griep.

Bron: dr. Mandy Schram, dermatoloog ZBC Multicare