Wat is autisme?

Het menselijk lichaam
Willem Wever

In Nederland heeft ongeveer 1% van de mensen autisme. Dat zijn ongeveer 200.000 mensen. Het aantal mensen dat met autisme te maken krijgt is veel groter. Autisme is een verzamelnaam voor verschillende ontwikkelingsstoornissen. Iemand die autisme heeft kan bijvoorbeeld moeite hebben met communicatie, sociale interactie of het filteren van informatie.

Oorzaak

Er is al veel onderzoek gedaan naar autisme. Maar wetenschappers weten nog steeds niet wat autisme precies is. Ook is er nog geen middeltje waarmee kan worden vastgesteld of iemand autisme heeft. Wat wel steeds duidelijker wordt, en waarover ook al veel bekent is, zijn de sterke en zwakke kanten van iemand met autisme. De diagnose autisme wordt bij iemand vastgesteld op basis van gedragskenmerken.

Invloed

Hoeveel invloed autisme heeft op iemands leven, ligt aan de vorm van de stoornis. Informatie wordt bij iemand met autisme anders verwerkt, dan bij mensen zonder autisme. Dit gaat niet alleen over informatie die je binnen krijgt tijdens bijvoorbeeld een gesprek, maar ook over informatie die je binnen krijgt van je omgeving zoals licht en geluid.

Lees ook: Hoe komt het dat mijn autistische broer van twaalf niet kan praten?

Stempel

Er zijn heel veel verschillende soorten autisme. Vroeger kregen mensen dan een stempel als Asperger of PDD-NOS. Tegenwoordig worden de meeste vormen van autisme aangeduid als Autisme Spectrum Stoornis (ASS).

Kenmerken

Iemand met autisme blinkt vaak uit in de volgende punten: oog voor detail, eerlijk, loyaal en een goed analytisch denk vermogen. Nu zijn er nog veel meer kenmerken, die kunnen duiden op autisme en veel van deze punten zijn ook terug te vinden in mensen zonder autisme. Het probleem voor mensen met autisme zit hem vaak in sociaal contact. Ze hebben bijvoorbeeld moeite lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen te onderscheiden.  

Meer weten?

Bekijk het filmpje! De broer van Noa, Dylan, heeft autisme. Noa wilt weten wat er precies door zijn hoofd gaat en waarom hij de dingen doet die hij doet. Noa en Ajouad gaan langs bij een autisme-deskundige en gaan de straat op om te ervaren hoe mensen met autisme zich voelen. Tot slot wandelen ze samen met boswachter Marc in het bos om erachter te komen hoe je het beste om kan gaan met mensen met autisme.