Waarom is de lucht blauw?

De aarde
blauwelucht

We zijn er allemaal aan gewend: de lucht is blauw. Oké, behalve als het super bewolkt is, dan zie je de lucht niet! Maar waarom  is de lucht eigenlijk blauw, en niet groen, geel of paars? Willem Wever zoekt het uit

Regenboog

De zon straalt wit licht uit naar de aarde. Maar dat witte licht is eigenlijk een combinatie van allerlei kleuren licht. Je ziet die kleuren pas als het licht wordt gebroken, net als bij een regenboog.

Atmosfeer

Om de aarde te bereiken, moet het witte zonlicht eerst door de atmosfeer heen. De atmosfeer is een laag van gas rondom de aarde. Dat gas bestaat uit hele kleine deeltjes: de gasmoleculen.

Verstrooiing

Het licht botst tegen die moleculen. Daardoor wordt het licht alle kanten op gestuurd. Dat noemen we verstrooiing. Maar niet elke kleur wordt evenveel verstrooid. Zoals geel en rood. Die kleuren worden nauwelijks verstrooid, en stralen daarom door naar de aarde.

Golflengte

Het blauwe licht verstrooit een stuk meer. Dat komt omdat de golflengte van dit licht korter is. Door de verstrooiing verspreidt het blauwe licht zich over de hele atmosfeer. Omdat het blauwe licht de aarde van alle kanten bereikt, zien wij de hemel als blauw.

In de ruimte

In het heelal zijn er geen gasmoleculen, en wordt het licht dus niet verstrooid. Daarom zien astronauten een zwarte hemel met een witte zon. Best wel saai eigenlijk!