Wie was koning Arthur?

Geschiedenis
Harnas met bontkraag die voor twee tenten staat

Hij die het zwaard uit de steen zal trekken is de rechtmatige koning van Engeland. Zo begint de legende van koning Arthur. Hij is een van de bekendste personages uit de Engelse geschiedenis, en wereldwijd zijn er talloze boeken en films over zijn leven gemaakt. Maar heeft koning Arthur wel echt bestaan? Willem Wever zocht het uit!

Symbolen

Er zijn veel verschillende versies over het leven van koning Arthur, maar een paar elementen keren altijd terug. De ridders van de ronde tafel, zijn vrouw Guinevere, het kasteel Camelot en zijn zwaard Excalibur. Het verhaal van koning Arthur zoals we hem nu kennen, stamt uit de middeleeuwen. Maar de oorsprong van de koning komt uit de Keltische poëzie. De Kelten waren een volk van ver voor de middeleeuwen.

Saksen

Toen de oude Romeinen wegtrokken uit Engeland, werd het land bestormd door de Saksen. Een volk uit een gebied dat we nu kennen als Duitsland. De Britten vochten hard terug, want ze wilden niet weer hun land kwijt raken. Door de hevige gevechten is er weinig materiaal overgebleven uit die tijd. Wat wel overleefde waren gedichten. In een van deze gedichten wordt Arthur voor het eerst bij naam genoemd. Zijn naam is ook het enige dat wordt benoemt.

1130

Honderden jaren later worden de verhalen van Arthur opgepikt door Geoffrey of Monmouth. Hij schreef een boek over de koningen van Engeland. Hij putte veel informatie uit Latijnse en Keltische bronnen. Het enige nadeel was, dat al deze bronnen losse fragmenten waren. Ze vormden niet een logisch verhaal. Geoffrey of Monmouth schreef al deze delen zelf aan elkaar.

Wace

Het verhaal van Geoffrey was een succes. Al snel werd het verhaal vertaalt van Latijn naar Frans door de schrijver Wace. De Fransman voegde nog een stukje aan de legende toe. Namelijk de ronde tafel. Volgens het verhaal wilde koning Arthur een ronde tafel, omdat er dan niemand aan het hoofd kon zitten. Iedereen was gelijk.

Moderne verhalen

De vertaling van Wace werd opgepikt door een andere Franse dichter Chrétien de Troyes. Hij schreef een serie verhalen over koning Arthur. Waar in de originele tekst van Geoffrey nog Latijnse namen werden gebruikt verving Troyes ze door de namen die we nu kennen. Troyes is ook de schrijver die de Heilige Graal introduceerde. Een beker waarmee je onsterfelijk zou kunnen worden.

Waar of niet?

Het is niet bekend of koning Arthur echt heeft bestaan. Sommige historici zeggen dat Arthur wel echt heeft bestaan, maar dat hij een legeraanvoerder was in plaats van een koning. Andere historici zetten hem weg als een verzinsel. Of hij echt heeft bestaan blijft dus een twijfelgevalletje, maar door de vele films en boeken is hij in elk geval onsterfelijk.