Wat is de horizon precies?

De aarde
een pier met daarachter de horizon

De horizon is iets bijzonders. Je hebt misschien wel eens gemerkt dat je niet verder kan kijken dan de horizon. Wat is de horizon precies?

Denkbeeldige lijn

De horizon is eigenlijk een denkbeeldige lijn. Het is de lijn waar het aardoppervlak en de lucht elkaar lijken te raken. Je kan niet verder kijken dan de horizon, waardoor het lijkt alsof het aardoppervlak niet verder gaat. 

Plat

Vroeger dacht men dat de aarde plat was, omdat je geen bolling ziet als je naar de horizon kijkt. Mensen dachten dat de horizon het einde van de aarde was en dat je daar naar beneden zou kunnen vallen! Dit is niet waar, want de lijn is denkbeeldig. In werkelijkheid is de aarde rond en stopt het aardoppervlak nooit!

Verschillend

Hoe de horizon eruit ziet, hangt af van verschillende factoren. Soms zie je geen horizon, omdat er te veel gebouwen, heuvels of bomen staan die de aanraking tussen de lucht en de aarde niet zichtbaar maken. De horizon lijkt verder weg als je op een hoger punt staat, en dichterbij als je op de grond staat. 

Kunst

In de kunst is de horizon heel belangrijk. De lijn wordt in een schilderij gebruikt om alles recht en in verhouding op papier te zetten!