Wat betekent LHBTIQA+

pride

LHBTIQA+: een betekenisvolle afkorting die je vast al eens hebt gehoord of gezien. Maar wat houdt het eigenlijk in? Willem Wever legt het uit.

Wat betekent LHBTIQA+?

  1.  L staat voor Lesbisch: Dit zijn meisjes of vrouwen die verliefd worden op andere meisjes of vrouwen.

  2.  H staat voor Homo: Dit zijn jongens of mannen die verliefd worden op andere jongens of mannen.

  3.  B staat voor Biseksueel: Dit zijn jongens of meisjes die verliefd kunnen worden op zowel jongens als meisjes. Het is alsof ze een beetje van beide leuk vinden!

  4.  T staat voor Transgender: Sommige mensen voelen zich van binnen anders dan hun uiterlijke geslacht. Bijvoorbeeld, iemand die als jongen geboren is, voelt zich eigenlijk een meisje van binnen. Ze kunnen dan transgender zijn en ervoor kiezen om zich te kleden, te gedragen en te zijn zoals ze zich voelen.

  5.  I staat voor Intersekse: Soms worden baby's geboren met lichaamskenmerken van zowel jongens als meisjes. Deze mensen worden intersekse genoemd. Het is belangrijk om te begrijpen dat iedereen uniek is en dat er verschillende manieren zijn om man of vrouw te zijn.

  6.  Q staat voor Queer: Dit is een verzamelwoord voor mensen die niet precies passen in de hokjes van 'jongen' en 'meisje' of zich anders voelen dan wat als 'gewoon' wordt gezien. 

  7.  A staat voor Aseksueel: Sommige mensen worden niet of bijna niet verliefd op andere mensen.

Wat betekent de '+' dan?

De + in LHBTI+ betekent dat er nog veel meer mensen zijn die zichzelf anders identificeren dan wat we hier hebben genoemd. Dit kan panseksueel, genderfluïde, non-binair en nog veel meer zijn. Het belangrijkste is dat iedereen het recht heeft om te zijn wie ze zijn en dat we elkaar respecteren, ongeacht onze verschillen.

Waarom is het belangrijk?

Het is belangrijk om LHBTIQA+ te begrijpen en te respecteren omdat iedereen het verdient om zich geaccepteerd en geliefd te voelen. Net zoals we vrienden maken en van onze familie houden, kunnen we ook vrienden maken en van mensen houden, ongeacht wie ze zijn en van wie ze houden. Het maakt onze wereld kleurrijker en mooier als we samen vrolijk en respectvol kunnen zijn!