Wat is het verschil tussen vla en pudding?
Als je de koelkast thuis opentrekt is er een grote kans dat er een pak vla staat. Het oer-Hollandse toetje is een van de populairste nagerechten in Nederland. Soms wordt het ook wel pudding genoemd. Maar wat is het verschil tussen vla en pudding?
Vla
Vla is een typisch Nederlands toetje dat wordt gemaakt van koemelk en verdikkingsmiddelen. Traditioneel wordt vla gemaakt van custard (mengsel van eieren en melk), eieren, maïzena (verdikkingsmiddel) en vanille. Tegenwoordig worden er ook andere ingrediënten gebruikt om de vla een specifieke smaak te geven.
Pudding
Pudding wordt net als vla gemaakt van melk, maar is vaak iets dikker. Er wordt gebruik gemaakt van bijvoorbeeld gelatine om de pudding een 'vaste' vorm te geven. Als je de pudding uit zijn bakje kiepert, blijft hij dezelfde vorm. In het Nederlands hebben we het woord geleend van het Franse woord boudin. De Fransen hebben het dat woord weer afgekeken van het Latijnse woord botellus, wat 'kleine worst' betekent. Nu denk je misschien, waarom dan? Er zit toch helemaal geen vlees in pudding. In de Nederlandse variant zit inderdaad geen vlees, maar de Engelse hebben een veel ruimer begrip voor het woord pudding. Daar kan een pudding zowel een toetje als een pasteitje zijn.
Onder de rivieren
Het woord vla komt waarschijnlijke van het Limburgse woord vlaai (taart). De vlaaien werden gevuld met fruit of een zuivelproduct (banketbakkersroom bijvoorbeeld). In het westen van Nederland zijn de mensen de zuivelvulling gaan eten zonder vlaai. De vulling werd ook wel vla genoemd.
In het Limburgs wordt het woord vla geassocieerd met vlaai. Daarom spreken ze in Limburg vaak over pudding in plaats van vla. Ook in Noord-Brabant en Vlaanderen wordt vaak het woord pudding gebruikt in plaats van vla.