Waarom ga je in wedstrijdbadpak sneller dan in een normaal badpak?

Willem Wever

Maaike doet aan wedstrijdzwemmen en wil natuurlijk de aller aller allersnelste zijn. Maar waarom is daar zo'n speciaal wedstrijdbadpak voor nodig? Ga je daar echt harder door? Ajouad neemt haar mee naar het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion voor het antwoord.

Test test...

Roald is bewegingswetenschapper. Hij gaat een aantal testjes doen met Maaike om te laten zien waarom een speciaal badpak sneller gaat. Test 1: Dat is de start-test. Er zijn 26 onderwatercamera's en 4 bovenwatercamera's. Deze camera's meten heel nauwkeurig op hoe lang Maaike erover doet om bij het 15meter punt te komen.

Goed bezig!

In het kantoor naast het zwembad worden alle gegevens nauwkeurig bijgehouden. Maaike gaat als een malle van start en zwemt zo hard ze kan! Roald geeft haar complimenten. Maaike ging in de juiste startpositie staan en zette zich goed af van het blok. En onder water deed ze de juiste vlinder-beenslag. "Ik kan zien dat jij goed traint!" 

Carbon

Robin is salesmanager, hij laat zien waarom een wedstrijdbadpak zo speciaal is. Er zit namelijk carbon in. Dat is heel licht materiaal bestaande uit allemaal losse draadjes. Het is heel sterk materiaal. Je ziet in het badpak allemaal kleine viertkantjes, dat is het carbon. Bekijk de video om het badpak te zien! Het carbon zorgt ervoor dat het badpak heel strak om je lichaam zit. Dit zorgt er weer voor dat je spieren ondersteund worden en je minder snel moe wordt. 

Verschil met je eigen badpak

Naast dat het wedstrijdbadpak dus heel strak om je lichaam zit, is deze ook heel licht. Het mag geen water opnemen, want dan moet je extra gewicht meenemen tijdens het zwemmen. 

Testje

Maaike gooit haar eigen badpak en het wedstrijdbadpak in het zwembad. Als Robin het wedstrijdbadpak uitwringt, komt er geen druppel water uit! Bij het badpak van Maaike komt er toch een boel water uit als ze 'm uitwringt! Maaike mag de start-test opnieuw doen, dit keer in een wedstrijdbadpak. Zal ze echt sneller gaan dan in haar eigen badpak aan het begin van de video? 

Ranomi Kromowidjojo

Terwijl de uitslag wordt berekend van de testjes van Maaike, mag ze haar grote voorbeeld ontmoeten, Ranomi! Ze krijgt nog een aantal tips mee van Ranomi. Bekijk de video om te zien welke handige tips Maaike krijgt om nóg sneller te kunnen zwemmen!

Uitslag

Maaike was sneller met het wedstrijdbadpak!