Wat is brontofobie?

Het menselijk lichaam
brontofobie

Fobie
Fobie komt van het Griekse woord phobos en betekent angst. Kinderen met een fobie hebben dus angst voor bepaalde dieren, voorwerpen, activiteiten of situaties. Er zijn bijvoorbeeld kinderen die bang zijn voor honden, dat noem je dan een hondenfobie.

Onweer
Maar waar zijn kinderen met brontofobie dan bang voor? Bronto komt van het Griekse woord bronté en betekent donder. Kinderen met brontofobie zijn dus bang voor onweer. Vooral het geluid van donderslagen vinden zij eng.

Vuurwerk
Ongeveer 1 op de 100 kinderen heeft brontofobie. Sommige van deze kinderen zijn niet alleen bang voor onweer, maar ook voor andere harde geluiden zoals knallen van vuurwerk.

Activiteiten uit de weg
Misschien ben jij ook wel eens geschrokken van onweer. Heb je dan brontofobie? Nee, we noemen angst voor onweer pas brontofobie als kinderen activiteiten uit de weg gaan door hun angst.

Niet op vakantie
Kinderen met brontofobie bekijken bijvoorbeeld een paar keer per dag het weerbericht, durven tijdens onweer het huis of de auto niet uit en kruipen bij onweer onder hun bed of in een kast. Sommige kinderen met brontofobie durven zelfs niet op vakantie omdat ze bang zijn dat het in andere landen meer onweert dan in Nederland.

Oorzaak
We weten nog niet zo goed hoe brontofobie ontstaat. Sommige kinderen hebben ouders die onweer ook eng vinden, dan zou het kunnen dat de brontofobie is aangeboren of aangeleerd. Andere kinderen zijn bang voor onweer zonder dat we weten waar de angst vandaan komt. Af en toe komt het voor dat kinderen bang worden voor onweer omdat ze een enge gebeurtenis hebben meegemaakt, bijvoorbeeld een blikseminslag vlakbij hun huis of auto.

Van de angst af
Gelukkig is brontofobie goed te behandelen, bij de huisarts of bij speciale poli’s zoals de Durfpoli in Noord Nederland. Hier leren kinderen met een fobie om stap-voor-stap weer meer te durven, door steeds iets dichterbij het dier of de situatie te komen. Zo kunnen ze leren om met hun angst om te gaan. Kinderen met brontofobie leren om bij elke onweersbui een stapje dichter bij het raam te komen om te weten dat het niet gevaarlijk is om naar onweer te kijken en te luisteren.

Hulp
Ben jij bang voor onweer of iets anders? Kijk dan eens op www.durfpoli.nl voor meer informatie over bang zijn en leren durven.

Bron: Durfpoli