Waarom noemen Engelsen ons geen Lowlanders?

Geschiedenis

Als je op school Engels hebt, kom je er al gauw achter dat de Engelsen ons ‘Dutch’ noemen. Dat lijkt natuurlijk helemaal niet op het woord ‘Nederlands’  dat wij zelf gebruiken. Waarom noemen die Engelsen ons dan toch zo?

Dietsch
Het woord ‘Dutch komt’ uit een tijd waarin wij de Nederlandse taal Duitsch of Dietsch noemden. Dit was waarschijnlijk in de late middeleeuwen. Deze periode was van het jaar 1270 tot 1500. De Engelsen hebben uiteindelijk het woord Duits als uitgangspunt gekozen. Dat veranderde in het Engels in Dutch.

Volkstaal
Dietsch betekende eigenlijk 'van het volk' of 'volkstaal'. Dit komt op zijn beurt weer van het woord diet, dat 'volk' of 'lieden' betekent

Lees ook: Waarom rijden Engelsen aan de linkerkant van de weg? 

Wilhelmus
Het Nederlandse volkslied begint met de regel ‘Wilhelmus van Nassouwe, ben ik van Duitsen bloed.’ Nu je weet dat het woord Duitsch vroeger hetzelfde betekende als Nederlands, is deze regel opeens een stuk logischer.

Netherlanders
Mochten de Engelsen nu toch besluiten om het woord Dutch te veranderen, dan zouden ze waarschijnlijk kiezen voor Netherlanders in plaats van Lowlanders. ‘Nether’ is de Engelse vertaling van neder, wat laag betekent.  

Weet jij ook...

Hoe taal is ontstaan?

Waarom Engels een wereldtaal is en Nederlands niet?

Bron: Genootschap Onze Taal