Waarom zijn mannen vaak langer dan vrouwen?
Over het algemeen zijn mannen vaak langer dan vrouwen. In Nederland staan we voornamelijk bekend om onze lengte. De gemiddelde lengte van een man in Nederland is 1.84 en de gemidddelde lengte van een vrouw 1.70. Natuurlijk zijn er ook mannen van 1.60 en vrouwen van 1.90, maar hoe komt het toch dat mannen meestal groter zijn dan vrouwen?
Hormonen
De oorzaak hiervan is eigenlijk heel simpel, dit komt door hormonen! In de puperteit krijgen kinderen een groeispurt, bij meisjes komt deze vaak eerder dan bij jongens. Meisjes gaan vaak rond hun 10e/13e levensjaar menstrueren, dit noem je ook wel ''ongesteld zijn'' (op welke leeftijd dit gebeurt kan bij iedereen anders zijn!). Nadat een meisje ongesteld geworden is groeien de groeischijven dicht bij de botten en groeien ze hooguit nog een paar centimeter. Vaak zijn meiden rond hun 16e dus al uitgegroeid in de lengte. Bij mannen werkt dit anders. Zij krijgen hun groeispurt wat later (meestal pas vanaf 13 jaar), maar de groeispurt duurt wel langer (tot 18 jaar). Hierdoor hebben mannen eigenlijk gewoon langer de tijd om te groeien.
Je lengte is natuurlijk ook afhnakelijk van je DNA. Als je ouders en opa en oma niet langer als 1.75 zijn, is de kans groot dat jij ook rond die lengte zal worden.