Waarom heet een hamburger, een hamburger?

Eten en drinken
Hamburger

Een hamburger heet een hamburger omdat het gerecht bedacht is in de Duitse plaats Hamburg. In een hamburger zit geen ham, want het bestaat van oorsprong uit een stuk rundvlees. Maar hoe is het broodje met een stuk vlees dan ontstaan? Willem Wever zocht het voor je uit.

Mongolen 

Waarschijnlijk is het stukje vlees ontstaan door de Mongolen (een bevolkingsgroep die leeft in Mongolië). Zij stopten een stuk (rund)vlees t­­­­ussen hun zadel en het paard, hierdoor werd het vlees mals genoeg om te kunnen eten. Vervolgens brachten ze deze mee tijdens hun Russische verovering. Rusland noemde de steak ‘tartaar’. Dit kwam doordat de Russen de Mongolen Tartaren noemden.

Hamburg

Rond 1600 waaide de steak tartaar over naar West-Europa. Hamburg was een belangrijke havenstad aan de Baltische zee en was een van de eerste plaatsen waar het stuk (rund)vlees populair werd. Het vlees werd toen nog steeds rauw gegeten. In Hamburg besloot de bevolking het stuk vlees een beetje aan te braden. Op deze manier kwam Hamburg bekend te staan om zijn steak ‘Hamburger stijl’. Later werd dit gewoon de hamburger zoals iedereen hem nu kent.

De ham? 

Maar waar komt nou die ham vandaan? Nou uit de Duitse plaats Hamburg dus. Er heeft nooit ham in een hamburger gezeten. Een hamburger bestaat van oorsprong uit een stuk rundvlees. Maar daar smaakt de hamburger niet minder om.