Hoe word ik een goede bakkenist?

Willem Wever

Een bakkenist is de bijrijder bij motorcross-wedstrijden met een zijspan. Hij of zij moet van links naar rechts hangen tijdens de wedstrijd. Dit doet hij in het bakje dat achter de motor hangt. Hoe je de allerbeste bakkenist wordt? We hebben wat tips! Want we mogen in de leer bij Robbie Bax, de beste bakkenist van Nederland.

Tip 1:

De basis is een goede fysieke kracht. Je moet dus heel hard trainen in de sportschool! Peer doet een paar oefeningen mee met Robbie, zoals gewichten heffen en de buikspieren trainen.

een motor met zijspan

Tip 2:

Tijdens het ‘droog’ oefenen geeft Robbie een gouden tip, omdat hij zelf ook niet zo groot is. Als de motor naar rechts gaat in de bocht, pakt hij met zijn linkerhand de velg van de motor aan de buitenkant vast, en niet van de binnenkant. Zo kan hij nog meer gewicht hangen naar rechts. 

Tip 3:

Houd jezelf heel goed vast aan de bestuurder als je over de bulten heengaat en beweeg mee met zijn bewegingen. Zo ga je als een geheel over het parcours heen en verlies je geen snelheid.

Tip 4:

In de rechtse bocht, als je terug wilt komen in het bakje. Kun je met de flow van de motor terug in bak komen. Zo heb je minder kracht nodig als je nog niet zoveel kracht hebt in je armen.

Tip 5:

Als je in de bak staat en je staat wijdbeens, dan kun je niet gauw corrigeren. Met je voeten dicht bij elkaar kan dat sneller.

Tip 6:

In de gaten in het parcours moet je geen gas bijgeven, maar de motor gewoon 1 versnelling hoger zetten en met 50 procent van het vermogen over de gaten heengaan.

Op de motor!

Met deze tips word jij sowieso de beste bakkenist van Nederland! Kijk ook het filmpje hierboven om te zien hoe je de tips kan uitvoeren!