Hatsjoe! Het hooikoorts seizoen is begonnen

Het menselijk lichaam
allergie

Wat is hooikoorts?

Misschien heb je er zelf ook wel last van. Hooikoorts, een allergie voor stuifmeel (pollen) van bomen, planten en of gras. In het voorjaar beginnen mensen met hooikoorts vaak last te krijgen van de pollen in de lucht. Ze krijgen een snotneus, jeukende hogen of worden heel benauwd. In Nederland heeft 1 op de 5 mensen last van hooikoorts en jaarlijks komen er steeds meer mensen bij. Je kunt namelijk zomaar ineens last krijgen van hooikoorts, je hoeft er dus niet mee geboren te zijn. De kenmerken zijn: 

  • Een loopneus
  • Niezen
  • Jeukende ogen
  • Benauwdheid
  • Keelpijn
  • Vermoeidheid
medicijn

Wat kun je er tegen doen?  

Het is niet noodzakelijk om iets te doen tegen de allergie, maar als de klachten erger worden is dit wel fijn. Er zijn verschillende manieren om de klachten van hooikoorts te verminderen.

Medicijnen tegen hooikoorts. Een heel bekend medicijn is: Cetirizine, dit kun je via de dokter krijgen. Ook kun je bij de Kruidvat vragen om hooikoorts tabletten, deze kan iedereen gewoon kopen. Deze medicijen helpen vaak om de klachten te verminderen. 

Pollen ontwijken! Als je geen medicijnen wilt gebruiken kun je natuurlijk ook de oorzaak van de allergie zoveel mogelijk vermijden. Als je hooikoorts heb, heb je vaak het minste last aan de kust. Gelijk een mooi excuus om later aan het strand te gaan wonen ;). 

Tot slot bestaat er ook Immunotherapie. Bij deze therapie word je voor het ''pollen seizoen''. begint, behandelt met een aantal injecties die de pollen bevatten waar je allergisch voor bent. De hoeveelheid van dit stuifmeel is dan heel zwak of heel weinig, waardoor je op dat moment. De dosering wordt steeds een beetje meer, waardoor je lichaam gaat wennen aan de pollen. Dit zal er uiteindelijk in veel gevallen voor zorgen dat je dat jaar geen allergische reactie zult krijgen.