Wat aten Nederlanders vroeger?

Eten en drinken
joris legt vergeten groenten uit

Ashani en Tess brengen een bezoekje aan het Rijksmuseum in Amsterdam. Pieter is conservator van het Rijksmuseum en laat via de prachtige schilderijen aan de muur zien wat Nederlanders vroeger aten.

Van alles

De mensen aten vroeger van alles! Gevogelte, vlees, groenten en fruit. Eigenlijk een hele gezonde keuken. Ze aten alles wat er in de natuur voorkwam, zelfs kleine vogeltjes.

Bier!

Er werd ook bier gedronken, zelfs door kinderen! Van water kon je ziek worden, er zaten heel veel bacteriën in. Dan kon je maar beter bier drinken. Nu mag dat natuurlijk niet meer en kunnen kinderen in Nederland wel schoon drinkwater krijgen.

Broodpap

Ook staan ze stil bij het Melkmeisje van Johannes Vermeer, na de Nachtwacht het beroemdste schilderij van het Rijksmuseum. Het Melkmeisje maakt broodpap. Hompen brood legt ze in een schaal en daar wordt melk bijgegegoten.

Vergeten groenten

De groenten die vroeger veel gegeten werden, vergeten we tegenwoordig nog wel eens. Bijvoorbeeld pastinaak, schorseneren, zwarte kool en oerwortels. Deze zie je tegenwoordig bijna niet in de supermarkt liggen. Vandaar de naam: vergeten groenten. 

Sterrenkok Joris

Wie deze groenten absoluut niet vergeten is, is sterrenkok Joris van het restaurant in het Rijksmusuem. Hij kookt juist erg graag met deze groenten! Het is tijd om de keuken in te duiken met Joris. Hij maakt met Ashani en Tess een typisch middeleeuws gerecht, namelijk pastei.

Berentongen?!

Ashani wil ondertussen weten of er vroeger gerechten waren die nu eigenlijk niet meer gegeten worden. Joris vertelt dat er vroeger de gekste dingen werden gegeten, zoals een taart met berentongen! Bleghh! Er gingen enorm veel berentongen in zo'n taart, dus moet je nagaan hoeveel beren hiervoor gevangen moesten worden! Nou, de pastei vergt gelukkig niet zoveel moeite. Eet smakelijk!