Waarom maakten mensen vroeger mummies?

Waarom maakten mensen vroeger mummies?
Sarcofaag

In Nederland kun je worden begraven of gecremeerd als je overlijdt. De oude Egyptenaren deden dat anders. Zij mummificeerden hun doden, zodat het lichaam langer bewaard bleef. Egyptenaren geloofden namelijk in leven na de dood. Ze geloofden dat het leven verder zou gaan in het Dodenrijk. In dat leven had je niet alleen de ziel maar ook het lichaam nodig. Daarom moest het lichaam zo goed mogelijk worden bewaard.

Oudheid

In het oude Egypte werden veel mensen (en soms ook dieren) nadat ze overleden waren gemummificeerd. Mummies zijn dode lichamen die bewerkt zijn zodat ze lang bewaard kunnen worden. Het lichaam werd eerst gebalsemd en daarna in linnen doeken gewikkeld.

Belangrijke mensen zoals de farao's werden begraven in grote piramides met veel schatten die ze mee konden nemen naar het hiernamaals. Vaak gebeurde het dat als de farao kwam te overlijden, zijn dieren bij hem begravren werden. Zelfs als ze op dat moment nog niet dood waren!

Waarom? 

Egyptenaren geloofden dat het leven verder zou gaan in het Dodenrijk. Het lichaam moest helemaal intact blijven want als het beschadigd was moest je zo verder leven in het Dodenrijk. In dat leven had je dus niet alleen de ziel, maar ook het lichaam nodig. Daarom moest het lichaam zo goed mogelijk worden bewaard en daarom mummificeerden ze de overledenen.

een cartoon van een mummie

Rate this article

  • love 23% love
  • lol 20% lol
  • omg 26% omg
  • pff 31% pff
site-footer-logo