Waarom droegen rijke mensen vroeger een pruik?

Geschiedenis
pruikentijd

Niet tevreden
Wie er ooit begonnen is met pruiken dragen en waarom, dat weten we eigenlijk niet. Waarschijnlijk waren de mensen niet tevreden over hun eigen haar.

Pruikenmakers
Behalve kappers, hadden ze in de 18e eeuw ook pruikenmakers. Zij hadden natuurlijk haar nodig om de pruiken te maken. Pruikenmakers kochten pruiken van mensen die niet zo veel geld hadden en hun lange haar te koop aanboden. Dit haar werd dan gewassen en vaak gekruld. Het hing dan bij de pruikenmaker totdat er een man of vrouw kwam die een pruik nodig had.

Lees ook: Hoe wordt een pruik gemaakt? 

Meten
Als eerste werd hun hoofd opgemeten en daarna een soort netje of kapje gemaakt waar de losse haren doorheen gevlochten of op vastgezet werden. Dat was een heel nauwkeurig werkje wat heel lang duurde.

Kapper
Wanneer de pruik klaar was, moest het haar nog gekapt worden door een kapper. En, net zoals nu waren er allerlei verschillende kapsels. Soms wilden de vrouwen grote of kleine (pijpen)krullen rond hun gezicht.

Hoog kapsel
Aan het einde van de 18e eeuw moest het kapsel vooral heel hoog worden. Dan was een pruik alleen niet genoeg, maar werden ook allerlei kussentjes bekleed met haar en losse ‘haarstukken’ gebruikt om zo hoog mogelijk te komen. Mannen wilden graag lange, gekrulde lokken die aan de voor- en achterkant over hun schouders hingen. Later droegen ze vooral paardenstaarten, waarvan het uiteinde soms in een stoffen zakje (haarzak) werd verstopt. Dit zorgde ervoor dat het lange haar niet zo snel vies werd.

Schilderijen
Als je naar rijke mensen uit de 18e eeuw  op schilderijen kijkt, zie je vaak een witte vlek op hun schouders. Dat is het tarwemeel dat ze als haarpoeder gebruikten.

Varkensvet
De pruik moest eerst met varkensvet ingesmeerd worden zodat het goed plakkerig werd en daarna met het witte meel bepoederd. Ze droegen dan een korte of lange witte jas over hun kleren zodat die niet vies werden. Maar overdag viel er toch nog poeder uit het haar, zodat de schouders vaak helemaal wit werden.

Protest
In de 2e helft van de 18e eeuw hadden de mensen in Europa het zwaar; het ging niet goed met de economie, sommige oogsten (b.v. van groente en fruit) ging mis en steeds meer mensen hadden honger. Het brood werd steeds duurder omdat er niet genoeg graan was en tegelijkertijd deden de rijke mensen dit graan op hun pruik om die mooi wit te maken. In Frankrijk en in Engeland gingen de mensen protesteren en besloten de ministers om het poederen van de pruik te verbieden. In de 19e eeuw kwam er ook belasting op de haarpoeder en gingen steeds minder mensen het gebruiken.

 

Bron: Bianca M. du Mortier - Het Rijksmuseum

 

Weet je ook dat:

Pruiken soms gemaakt worden van echt haar? 

Carnavalspruiken van bladeren, wol of raffia worden gemaakt?