Hoe is de zomervakantie ontstaan?

Geschiedenis
Strand

De zomervakantie (de grote vakantie) bestaat sinds het begin van de negentiende eeuw. De vakantie is onder andere ontstaan door de hitte en de wens voor meer vrije tijd. Veel mensen vonden een lange vakantie een goede oplossing om kinderen en leraren tijd te geven om uit te rusten van het schooljaar.

Helpen met oogsten

Vroeger dachten veel mensen dat de zomervakantie is ontstaan, omdat veel kinderen bij hun ouders op de boerderij moesten werken in de zomermaanden. In 2014 hebben wetenschappers ontdekt dat dit niet waar is. Niet in de maanden juni en juli moesten kinderen helpen bij het zaaien en oogsten, maar juist in het voorjaar en het najaar.

Meer vrije tijd

Vroeger werkten mensen (ook kinderen!) soms wel 75 uur per week, verdeeld over zes dagen. Alleen de zondag was een rustdag. Sinds 1919 is bepaald in de Arbeidswet dat een werkdag maximaal 8 uur mag duren. Toch wilden steeds meer mensen nog meer vrije tijd. Pas sinds 1960 hoeven mensen in Nederland niet meer zes dagen te werken, maar is ook zaterdag een weekenddag. Anders moest je nu misschien zes dagen in de week naar school!

Mensen op zomervakantie 1972
Mensen aan het kamperen in 1972. (Bron: Nationaal Archief)

Hitte

Door de hitte was het op veel plekken in de wereld helemaal niet leuk om naar school te gaan. Vooral in de steden werd het erg warm in de klaslokalen en bleven kinderen daarom soms zelfs thuis. Door een vakantie in te voeren, hoopten ze dit probleem op te lossen.

Lange vakanties

In Nederland hebben we op scholen zes weken zomervakantie, maar in veel landen hebben kinderen nog langer vakantie. In bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Egypte en Griekenland hebben kinderen drie maanden vakantie in de zomer. Dat komt onder andere omdat het daar heel heet kan worden.

Bron: Historiek.net