Hoe worden mummies gemaakt?

Geschiedenis
Een mummie in een sarcofaag

De Egyptenaren maken van het dode lichaam een mummie, zodat deze niet vergaat. Dit proces duurt in totaal 70 dagen. Eerst worden de organen zoals longen, maag en darmen uit het lichaam gehaald en apart gemummificeerd. Dat betekent dat deze organen worden uitgedroogd zodat ze bewaard kunnen blijven.

Mummies heb je vast wel eens gezien in een spannende film. Ze zien er vies en oud uit en zijn ingewikkeld in een soort wc-papier. Hoe worden die mummies eigenlijk gemaakt in het echt?

Weg met die hersenen!

Hersenen worden bij het mummificeren altijd verwijderd. Die waren namelijk niet belangrijk voor de Egyptenaren. Zij geloven dat je gevoel en je verstand in je hart zitten. Omdat er in hersenen veel vocht zit, kunnen ze niet in het lichaam blijven, want een mummie mag niet nat zijn.

Soms wordt er een bepaald mengseltje in het hoofd van de dode gegoten waardoor de hersenen oplossen. De hersenen kunnen ook via de neus worden verwijderd. Met een metalen haak wordt er via het linker neusgat een gat gemaakt naar de hersenpan. Door daar lekker rond te roeren gaan de hersenen kapot en lopen ze vanzelf uit de neus. Net een snotneus!

Uitdrogen

Daarna wordt het lichaam gewassen en met natron (een soort zout) bedekt. In deze natron droogt het lichaam uit, 40 dagen lang. Na die 40 dagen is al het vocht uit lichaam verdwenen, want het is opgenomen door het natron. Zo blijft het lichaam goed bewaard en gaat het niet ontbinden.

Mummiekist

Na nog meer wassen en oliën wordt het lichaam in doeken gewikkeld. Daartussen stoppen ze beschermende voorwerpen, zoals bijzondere kettingen. Daarna wordt de mummie in een mummiekist geplaatst en is hij klaar om te worden begraven. Tijdens de begrafenis van de mummie worden allerlei rituelen uitgevoerd. Vanaf dat moment is de dode onsterfelijk.

Bron: Rijksmuseum van Oudheden