Is elke piratenvlag hetzelfde?

Geschiedenis
Zwarte piratenvlag met een schedel en twee gekruiste botten

De bekendste piratenvlag is degene met een zwarte achtergrond met een schedel en daaronder twee gekruiste botten. De vlag staat bekent als de Jolly Roger.

Afleiding

De meeste piratenschepen hadden een eigen vlag. Die wapperde niet constant aan de mast. Vaak voeren de boten zonder vlag, of met een valse vlag. Op die manier was het voor andere schepen lastig te zien dat ze te maken hadden met een piratenschip. Pas als de andere boot niet meer kon ontsnappen werd de piratenvlag gehesen.

Lees ook: Zijn er ook vrouwelijke piraten?

Rode vlag

Piraten gaven wel altijd duidelijk aan dat het om een piratenschip ging. Als het om bijvoorbeeld een Kaapvaarder (piraat onder contract van de staat) ging, dan mochten ze de crew van de boot geen pijn doen als ze zich vrijwillig overgaven. Gaf de bemanning van het schip zich niet over dan werd er een rode vlag gehesen. Deze gaf aan dat de boot met geweld en zonder genade zou worden overgenomen.

Botten

Op de meeste piratenvlaggen staat een skelet, schedel of een aantal botten afgebeeld. De vlaggen waren een goede manier om elkaar te identificeren. Maar het was ook gevaarlijk. Als een schip in het bezit was van Jolly Roger, kon de hele bemanning geëxecuteerd worden. Piraterij was strafbaar, en de vlaggen waren het bewijs dat je een piraat was.

Meer weten over piraten?

Hoe zijn piraten ontstaan?
Waarom draagt een piraat een oogelapje?
Waren er ook Nederlandse piraten?
Zijn er nu nog steeds piraten?