Wat is het terracottaleger?

Geschiedenis

In China staat het terracotta leger. Maar wat is dit precies? Willem Wever weet het antwoord!

De eerste keizer van China
Een dertienjarige jongen wordt in het jaar 246 voor Christus gekroond tot koning Zheng van het koninkrijk Qin. Hij weet in 221 voor Christus als eerste de zeven koninkrijken aan de grote rivieren te verenigen. Koning Zheng wordt de eerste keizer van China, en noemt zich Qin Shi Huangdi.

Graf als paleis voor de eeuwigheid
Al heel vroeg in zijn leven begint Qin Shi Huangdi aan de bouw van zijn enorme graf. Koningen besteden tijdens hun leven namelijk veel aandacht aan hun toekomstig graf. Hij gelooft dat het graf zijn paleis voor de eeuwigheid zal worden en dat het leven onder de grond een vervolg van zijn leven op aarde is.

Levensgrote soldaten
Het grafcomplex van de Eerste Keizer van China is vooral bekend door de duizenden levensgrote soldaten van het terracottaleger. De grote aantallen terracotta soldaten worden als keizerlijke lijfwachten gezien. Zij moeten het graf voor de eeuwigheid beschermen tegen vijanden.

Grafbeelden
Maar dit zijn niet de enige terracotta beelden die rondom het graf van de keizer staan. Ook levensgrote dienaren, wagenmenners en muzikanten staan opgesteld rond het graf van de keizer. De terracotta grafbeelden worden vaak gezien als vervangers van mensenoffers. Het doden van een mens betekende vroeger namelijk dat er een nuttige arbeidskracht of soldaat verloren ging.