Toen was ik 12: de nieuwjaarsbrand in Volendam.

Geschiedenis
Herdenking nieuwjaarsbrand Volendam

Kun je het je voorstellen, op je twaalfde uitgaan in een café? Tegenwoordig moet je achttien zijn om uit te mogen gaan, maar vroeger was dat heel anders. Op oudejaarsavond in 2000 gingen veel jongeren uit. Ook Linda ging uit in café het Hemeltje in Volendam. Maar die dag zette alles op zijn kop*.

Het Hemeltje

Want die nacht ontstond er brand in café het Hemeltje. Het was oudejaarsavond en iedereen was in een feeststemming. Op dat moment waren 300 mensen in café het Hemeltje aanwezig.

Sterretjes

In alle gezelligheid werden er sterretjes aangestoken. Door de sterretjes samen te voegen ontstond er een vlam en die raakte de kerstversiering. De kerstversiering hing al even in het café en het waren droge, dorre takken. Op dat moment breidde de brand snel uit.

*Let op: Dit is een heftig onderwerp. Praat met je ouders als je vragen over dit onderwerp hebt.

Linda vertelt in de podcast over haar ervaring tijdens de brand. En hoe ze de periode na de brand heeft ervaren. Je luistert de podcast hierboven.

En toen

Iedereen probeerde snel te vluchten voor de brand. Maar de uitgang vinden ging moeilijk. Iedereen was in paniek en er was maar één weg naar buiten. Sommige mensen hebben de uitgang niet gehaald. Andere mensen wisten wel naar buiten te vluchten.

De hulpdiensten

Toen de ambulance ter plaatse kwam, werd al snel duidelijk dat er meer ambulances moesten komen. Omliggende ziekenhuizen stroomden vol en mensen moesten naar ziekenhuizen in andere steden worden gebracht. Weer andere mensen werden door de politie en busjes van omstanders naar verschillende ziekenhuizen gereden.

De brand heeft een groot litteken achtergelaten. Ruim tweehonderd mensen raakten gewond. Veertien mensen zijn overleden. De cafébrand is aanleiding geweest voor strengere landelijke controles naar brandveiligheid in de horeca.