Luister: opgesloten in een Jappenkamp

Geschiedenis
Een ex-dwangarbeider uit een Jappenkamp legt een krans bij een gedenkplaat voor Nederlandse slachtoffers.

In de podcast Toen was ik 12 hoor je waargebeurde verhalen uit de Nederlandse geschiedenis. Met in deze aflevering het verhaal van Nora. Ze was 12 jaar oud toen ze in 1942 samen met haar moeder gevangen werd gezet in een kamp in Nederlands-Indië.

Nederlands-Indië

In het jaar 1942 raakte Nederlands-Indië betrokken bij de Tweede Wereldoorlog. Heel Nederlands-Indië werd overgenomen door de Japanners. Alle Nederlandse mannen werden opgepakt en werden gebracht naar krijgsgevangenenkampen. Daar moesten ze hard werken zonder dat ze daar ook maar iets voor betaald kregen. Vrouwen en kinderen werden naar Jappenkampen gebracht. Het was een vreselijke plek en de gevangenen werden slecht behandeld.

In de Tweede Wereldoorlog, wordt Nora vastgezet in een Jappenkamp in Nederlands-Indië. De omstandigheden in het kamp zijn slecht. Er is bijna geen eten, heel weinig water en veel mensen worden ziek. Ook de moeder van Nora wordt ziek. Zo ziek, dat ze uiteindelijk overlijdt, net voordat het kamp in augustus 1945 wordt bevrijdt. Nora overleefd de oorlog gelukkig wel, net als haar vader.